Kukbuk
Kukbuk
Deser z jabłek pod maślaną kruszonką obsypane cukrem pudrem (fot. Maciek Niemojewski)

Jabłka pod kruszonką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut + 30 minut pieczenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
kruszonka:
masło
100 g
mąka pszenna
200 g
cukier brązowy
100 g
cynamon
1 łyżeczka
pasta waniliowa
1 łyżka
nadzienie jabłkowe:
jabłka
1 kg
cukier waniliowy
1 opakowanie
cynamon
2 łyżeczki
pasta waniliowa
1 łyżka
dodatkowo:
masło
do natłuszczenia
cukier puder
do posypania
śmietana
opcjonalnie do podania
lody waniliowe
opcjonalnie do podania

Przepis: Edyta Przekop


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Do misy wkładamy rozdrobnione masło, dodajemy mąkę, cukier, cynamon oraz pastę waniliową. Wyrabiamy palcami, aż powstanie kruszonka. Schładzamy w lodówce przez 15 minut.

krok 2

Jabłka obieramy i po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w kosteczkę. Wkładamy owoce do dużej miski, dodajemy cukier waniliowy, cynamon i pastę waniliową. Mieszamy.

krok 3

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy jabłka, przykrywamy je równomiernie kruszonką. Pieczemy około 30 minut, do zrumienienia kruszonki. Wyjmujemy z piekarnika, chwilę studzimy. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany lub gałką lodów waniliowych.

TIP

Zamiast pasty waniliowej doskonale się sprawdzi ekstrakt waniliowy. Jabłka powinny być kwaśne.

Więcej przepisów z jabłkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk