Irańskie placki ziołowe, irańskie placki Ottolenghi, przepis Ottolenghi, proste placki, wytrawne śniadanie, ziołowe placki, placki z orzechami, ziołowy jogurt, zdrowa kolacja

Irańskie placki ziołowe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
koperek
1 pęczek
świeża kolendra
1 pęczek
świeża bazylia
1 pęczek
bułka tarta
2 łyżki
jajko "zerówka"
6 sztuk
orzechy włoskie
garść
mielony kmin
1/2 łyżeczki
sól himalajska
1/2 łyżeczki
ostra papryka
1/3 łyżeczki
świeżo mielony pieprz
do smaku
olej roślinny
do smażenia
dodatkowo:
jogurt naturalny
200 ml
świeży koperek
2 łyżki
ząbek czosnku
2 sztuki
sól i pieprz

Przepis i zdjęcie: Jessica Nadziejko 

krok 1

Zioła drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy w dużej misce, doprawiamy, mieszamy i odstawiamy na bok. 

krok 2

Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i rozgrzewamy na dość dużym ogniu. Porcję ciasta nakładamy chochelką. Każdego placka smażymy z dwóch stron ok. 1-2 minuty z każdej, aż będą rumiane i chrupiące. Gotowe odkładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć tłuszcz. 

krok 3

Podajemy z jogurtem wymieszanym z koperkiem, startym czosnkiem i szczyptą soli. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!