Kukbuk
Kukbuk
Miska z domowym hummusem cytrynowym (fot. Maciek Niemojewski)

Humus cytrynowy awokado

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: goście idą
ugotowana ciecierzyca
1 szklanka
awokado
1/2 sztuki
tahini
2-3 łyżki
oliwa
2 łyżki
sok z jednej cytryny
skórka otarta z cytryny
1/2 łyżeczki
pieprz
do smaku
lodowata woda
do podania:
plasterek cytryny
syrop klonowy
do smaku
cynamon
do smaku

Przepis pochodzi z książki Joanny Michnickiej "Mama na roślinach"


Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magdalena Olszewska

krok 1

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, na końcu dodając powoli lodowatą wodę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Zaraz po zrobieniu pasta może być dość rzadka, ale po kilku godzinach w lodówce zgęstnieje.

krok 2

Plaster cytryny kładziemy na blasze, posypujemy cynamonem i polewamy odrobiną syropu klonowego. Wstawiamy na ok. 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Zostawiamy do ostygnięcia. Tak przygotowaną cytryną dekorujemy gotowy humus.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk