Kukbuk
Kukbuk
hummus z dynią, hummus z pieczoną marchewką, domowy hummus, jak zrobić hummus, hummus idealny, hummus dyniowy, zdrowy hummus, pasta do chleba, kuchnia libańska

Hummus z dyni z pieczonymi marchewkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
hummus:
ugotowana ciecierzyca
400 g
dynia hokkaida
1 sztuka
tahini
120 g
sok z cytryny
z 1 sztuki
czosnek
3 ząbki
sól
do smaku
do podania:
marchewki
3 sztuki
papryka słodka
szczypta
natka pietruszki
1/2 pęczka
sezam
oliwa z oliwek

Przepis i zdjęcia: Ula Demczuk / foodnotes.pl

krok 1

Przekrojoną na pół dynię skrapiamy oliwą i układamy na blasze. Obok kładziemy przekrojone wzdłuż marchewki oraz garść ugotowanych ziaren ciecierzycy. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut. 

 

krok 2

Za pomocą łyżki wydrążamy miąższ z miękkiej, upieczonej dyni. Marchewkę i chrupiące ziarenka ciecierzycy odkładamy.

krok 3

Pozostałą ciecierzycę, dynię, zmiażdżony czosnek, pastę tahini, sok z cytryny i sól blendujemy na gładką masę.

krok 4

Hummus przekładamy do miski, łyżką robimy zagłębienia, w które wlewamy oliwę. Posypujemy pietruszką, sezamem i ziarenkami ciecierzycy.

Więcej wspaniałych zdjęć i przepisów Uli znajdziecie na blogu >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka