Kukbuk
Kukbuk
tosty z chałki, tosty francuskie, śniadanie na słodko, słodkie śniadanie, tosty francuskie z owocami, tosty francuskie z truskawkami, lekkie śniadanie,, domowa chałka, sposób na czerstwą chałkę, co z czerstwego chleba

Grzanki z chałki z truskawkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 10 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
czerstwa chałka
5-6 kromek
jajko "zerówka"
2 sztuki
mleko
2 łyżki
cynamon
szczypta
truskawki
1/2 kg
laska wanilii
1 sztuka
cukier trzcinowy
3 łyżki
masło
do smażenia

krok 1

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki, wrzucamy do rondla razem z cukrem. Laskę wanilii kroimy wzdłuż, zaokrąglonym nożem (np. takim jak do masła) zbieramy ziarenka wanilii i dodajemy do truskawek. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut.

krok 2

Chałkę kroimy na kromki. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajka z mlekiem oraz cynamonem. Kromki chałki obtaczamy z dwóch stron w jajku i smażymy na maśle z dwóch stron, aż do zrumienienia.

Gorące grzanki polewamy truskawkami w wanilii. Zjadamy ciepłe.

Jeśli mamy do wykarmienia wielu gości, lepiej sprawdzi się pudding chlebowy. Kromki czerstwej chałki wystarczy ułożyć w naczyniu, zalać mieszanką jajek, śmietanki, mleka i wanilii, a następnie upiec na złoto.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka