Kukbuk
Kukbuk
gofry drożdżowe, gofry belgijskie, gofry ze szparagami, szparagi na maśle, gofry na śniadanie, śniadanie, wytrawne śniadanie, weekendowe śniadanie, co na śniadanie, śniadanie na weekend, śniadanie dla dzieci

Gofry ze szparagami i parmezanem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
ciasto na gofry:
mąka pszenna
350 g
suche drożdże
7 g
sól
1 łyżeczka
soda oczyszczona
2 g
mleko
600 ml
masło
115 g
jajko "zerówka"
2 sztuki
dodatkowo:
szparagi
400 g
masło
1-2 łyżki
parmezan
50 g
płatki migdałów
3 łyżki
sól i pieprz

Przygotowanie i przepis: Jessica Nadziejko


Zdjęcia: Maciej Niemojewski 


Stylizacja: Agata Jankowska


Talerz: Mleko Living

krok 1

Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce. 

krok 2

Mleko i masło podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i chwilę studzimy. 

krok 3

Kiedy masło i mleko przesygną do letniej temperatury, dodajemy do nich jajka i energicznie mieszamy.

Mokre składniki wlewamy do suchych. Mieszamy do połączenia. Miskę przykrywamy i zostawiamy ciasto do wyrośniecia na przynajmniej 1 godzinę.

krok 4

Wyrośnięte ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę. Pieczemy do zrumienienia. 

krok 5

Szparagi myjemy i pozbawiamy twardych końcówek.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szparagi i krótko smażymy. Posypujemy solą, pieprzem i zdejmujemy z ognia. 

Gofry podajemy z maślanymi szparagami, garścią parmezanu i płatkami migdałów. 

TIP

Ciasto można przygotować wieczorem i włożyć na noc do lodówki. Dzięki temu rano uraczymy się chrupiącymi goframi niedługo po przebudzeniu. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!