Kukbuk
Kukbuk
Przepis na gazpacho. Wegańskie przepisy. Ekocentryczka w kuchni (fot. materiały prasowe)

Gazpacho

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
pomidory
1 kg
brzoskwinia
500 g
czerwona cebula
1 sztuka
czosnek
1 ząbek
ocet winny
1 łyżka
oliwa
3-4 łyżki
woda
kilka łyżek
sól
do smaku
Do podania:
pomidorki koktajlowe
według uznania
świeże zioła
według uznania
jadalne kwiaty
według uznania

Przepis i zdjęcia: Daria Rogowska / Ekocentryczka

krok 1

Pomidory myjemy, nacinamy na krzyż od spodu, wkładamy do dużej miski i zalewamy wrzątkiem. Po 5 minutach wyjmujemy i obieramy. Brzoskwinie myjemy, dzielimy na pół i pozbawiamy pestek. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy.

krok 2

Pomidory, brzoskwinie, cebulę i czosnek przekładamy do blendera. Dodajemy ocet, oliwę, wodę i sól. Składniki miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zupę mocno schładzamy w lodówce. Gazpacho podajemy z pomidorkami koktajlowymi, posypane listkami ziół i jadalnymi kwiatami.

Przepis pochodzi z książki „Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste”.

Więcej pomysłów na zupy:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk