Kukbuk
Kukbuk

Galettes z serem ziołowym, mięsem i kurkami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1,5 godziny
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
Ciasto:
mąka pszenna
250 g
mąka pszenna razowa
50 g
masło
240 g
mielony twaróg
200 g
sól
duża szczypta
Nadzienie:
cebula
1 sztuka
olej
1 łyżka
czosnek
1 ząbek
mielone mięso wołowo-wieprzowe
500 g
kurki
250 g
ser kremowy z ziołami Hochland
100 g
sól i pieprz
do smaku
Dodatkowo:
jajka "zerówki"
1 sztuka
świeży tymianek
do dekoracji

zdjęcie: Kuba Stanek


stylizacja: Ola Buczkowska-Przeździk


przepis i przygotowanie potrawy: Anna Jezierska/ Wspólny Stół

Oba rodzaje mąki, masło, twaróg i sól umieszczamy w misce i zagniatamy. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce przez godzinę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kiedy zacznie się karmelizować, dodajemy posiekany czosnek i mięso. Mieszamy i smażymy około 10 minut. Pod koniec wrzucamy oczyszczone kurki i smażymy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kawałki sera kremowego, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy nadzienie do ostygnięcia. Schłodzone ciasto dzielimy na cztery części, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy każdą w kształt koła. Na środku każdego krążka układamy nadzienie i zawijamy brzegi ciasta do środka. Galettes układamy na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut, do zrumienienia. Upieczone tarty dekorujemy świeżym tymiankiem.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk