Frijoles, czyli pasta fasolowa z serem owczym, pestkami granatu i pak choi - KUKBUK
agata wojda pasta fasolowa kukbuk

Frijoles, czyli pasta fasolowa z serem owczym, pestkami granatu i pak choi

Cebule siekamy i smażymy w małym garnuszku, na rozgrzanym oleju słonecznikowym, na mocno rumiany kolor. Pod koniec dodajemy czosnek pokrojony w cienkie plastry. Odstawiamy. Fasolę wrzucamy do osobnego garnka i zalewamy wrzątkiem. Dokładamy grzyby, ostrą papryczkę i gotujemy do miękkości; w trakcie możemy solidnie posolić (w razie konieczności dolewamy wody). Odcedzamy tak, aby zachować część płynu. Łączymy z lekko ciepłą przesmażoną cebulą z czosnkiem – razem z olejem. Miksujemy ciepłe z dodatkiem soku z limonki, kuminu i miodu. Dokładnie miksujemy (jeśli zajdzie potrzeba, wlewamy nieco wody z gotowania). Rozgrzewamy bardzo mocno patelnię, wrzucamy na nią pastę i lekko ją prażymy. Przekładamy do naczynia, w którym będzie serwowana. Pak choi dzielimy na pojedyncze liście i na 1 minutę zanurzamy je w osolonym wrzątku. Suszymy, siekamy i wkładamy do miski. Dodajemy pestki granatu, posiekane: białą cebulę i kolendrę oraz sok z limonki. Lekko solimy, mieszamy z oliwą i wykładamy na wierzch pasty. Serem startym na tarce o drobnych oczkach obsypujemy wierzch. Nie ma co zwlekać z nachosami!


© KUKBUK 2018