Kukbuk
Kukbuk
Falafele z bobu i ciecierzycy z domowym
podpłomykiem, pestkami granatu i tahiną

Falafele z bobu i ciecierzycy

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 85 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
ugotowany i obrany bób
100 g
suszona ciecierzyca
300 g
kolendra
1⁄2 pęczka
natka pietruszki
1⁄2 pęczka
cebula
1⁄2
czosnek
2 ząbki
sól i piepr
do smaku
mąka pszenna
200 g
woda
90 ml
oliwa
20 ml
olej
500 ml
jogurt naturalny
200 ml
tahina
80 g
sok z cytryny i miód
do smaku
sałata
kilka liści
granat
1

Zdjęcie: dinnershow.studio


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka

krok 1

Ciecierzycę zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na noc. Namoczone ziarna odsączamy i mielimy w maszynce do mięsa razem z bobem, kolendrą, natką pietruszki, cebulą i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut.

krok 2

Mąkę łączymy z wrzącą wodą i oliwą. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut.

krok 3

Z masy na falafele formujemy zwarte kotleciki i smażymyje w głębokim oleju. Ciasto podpłomykowe rozwałkowujemy. Placek prażymy na suchej patelni, aż się przyrumieniz obu stron. Jogurt mieszamy z tahiną i doprawiamy sokiem z cytryny i miodem.

Falafele podajemy z sosem jogurtowym, podpłomykami, sałatą i pestkami granatu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!