Empanadas z nadzieniem śmietankowo-dyniowym - KUKBUK
empanadas

Empanadas z nadzieniem śmietankowo-dyniowym

Składniki ciasta umieszczamy w misce, zagniatamy. Ciasto schładzamy w lodówce przez minimum godzinę. Dynię kroimy na małe kawałki, skrapiamy oliwą, posypujemy kolendrą, kuminem i solą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy do lekkiego zrumienienia. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, na oliwie. Kiedy zacznie się karmelizować, dodajemy posiekane czosnek i chili. Mieszamy, smażymy przez minutę i zdejmujemy z ognia. Zawartość patelni łączymy z upieczoną dynią – lekko rozdrabniamy widelcem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy cienko, wycinamy z niego koła o średnicy około 14 centymetrów. Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę nadzienia z dyni i łyżeczkę serka Almette. Brzegi ciasta dokładnie zlepiamy i robimy ozdobną falbankę. Empanadas układamy na blasze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 25 minut. Wszystkie składniki sosu blendujemy. Sos podajemy z empanadas.


© KUKBUK 2018