Kukbuk
Kukbuk
Drożdżówka z wiśniadmi i kruszonką na drewnianej desce (fot. Maciej Niemojewski)

Drożdżówki z wiśniami i kruszonką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 120 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
ciasto:
mąka pszenna
500 g
mleko
200 g
cukier
100 g
masło
100 g
suszone drożdże
7 g
jajko "zerówka"
2 sztuki
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
sól
szczypta
kruszonka:
masło
50 g
mąka pszenna
75 g
mąka ziemniaczana
1 łyżka
cukier
50 g
dodatkowo:
wiśnie bez pestek
300 g
cukier puder

Przygotowanie: Jessica Nadziejko


Stylizacja: Magdalena Olszewska


Zdjęcia: Maciej Niemojewski

krok 1

Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą (ręcznie lub w malakserze). Przekładamy do miseczki i wkładamy do lodówki.

krok 2

Mąkę, cukier, sól, wanilię i drożdże mieszamy. Dodajemy jajka i mleko w letniej temperaturze. Mieszamy do połączenia się składników. Na koniec wlewamy stopione masło i wyrabiamy, aż ciasto stanie się nieklejące i plastyczne. Zajmie to około 7-10 minut. 

Wyrobione ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut. 

krok 3

Wyrośnięte ciasto odgazowujemy wbijając w nie pięść. Wyjmujemy na delikatnie oprószony mąką blat i dzielimy na części, po 60 g każda. Formujemy z nich kulki, układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, delikatnie rozpłaszczamy i nakładamy na wierzch wiśnie. Zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. 

krok 4

Gotowe bułeczki posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką i pieczemy przez 15-20 minut (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 185°C (grzenie góra-dół). 

Po wystudzeniu koniecznie oprószamy porcją cukru pudru!

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk