Domowe ptasie mleczko - KUKBUK

Domowe ptasie mleczko

Ksylitol mieszamy z wodą w rondlu, doprowadzamy do wrzenia.

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie przez 5 minut. Mleko skondensowane lekko podgrzewamy. Dodajemy do niego namoczoną i odciśniętą żelatynę, dokładnie mieszamy. Przelewamy do miski, chłodzimy.

Ubijamy białka z solą. Powoli wlewamy do nich gorący syrop (60 gramów). W innym naczyniu, umieszczonym na rondlu z gotującą się wodą, ubijamy żółtka z ekstraktem waniliowym i resztą syropu (40 gramów), aż powstanie gęsta, jasna pianka.

W większej misce mieszamy schłodzone mleko z sabayonne, dodajemy dużą łyżkę meringue, mieszamy energicznie rózgą. Wkładamy resztę meringue i delikatnie mieszamy metalową łyżką. Przekładamy do prostokątnego pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia, przykrywamy szczelnie i chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.

Czekoladę (gorzką lub białą) roztapiamy w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą. Gdy masa nabierze gładkiej konsystencji, odstawiamy do wystudzenia.

Wyjmujemy piankę z pojemnika, kroimy na 2-centymetrowe paski, a później na 4-centymetrowe cegiełki. Pianki układamy na papierze i polewamy cienkim strumieniem ostudzonej czekolady. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.


© KUKBUK 2018