Kukbuk
Kukbuk
czekoladowy budyń jaglany z pieczonymi pomarańczami, czekoladowa jaglanka, śniadanie na słodko, kasza jaglana na śniadanie, zdrowe śniadanie, wegańskie śniadanie, szybkie śniadanie

Czekoladowa jaglanka z czerwonymi pomarańczami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
jaglanka:
kasza jaglana
1 szklanka
sok z pomarańczy
1 szklanka
mleko kokosowe
1 szklanka
suszone daktyle
10-12 sztuk
kakao
1 łyżka
czekolada
50 g
pieczone czerwone pomarańcze:
czerwone pomarańcze
2-3 sztuki
świeży rozmaryn
1 gałązka
suszony imbir
szczypta

Przepis i zdjęcia: Marta Brylińska

Czekoladowy budyń jaglany z pomarańczami

Kaszę dokładnie płuczemy na sitku. Przekładamy do garnka, zalewamy sokiem z pomarańczy i mlekiem kokosowym. Dodajemy daktyle i gotujemy przez około 15 minut na średnim ogniu. Dodajemy czekoladę i kakao. Gotujemy przez kolejne 2-3 minuty, aż wszystkie składniki połączą się. Jeśli budyń robi się za gęsty, dolewamy odrobinę mleka. Przekładamy do blendera i miksujemy na delikatny, kremowy budyń. 

Pomarańcze kroimy w dość grube plastry. Układamy w formie do pieczenia wyłożonej papierem, oprószamy imbirem i pokrojonymi łodygami rozmarynu. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut. 

Budyń przekładamy do miski i podajemy z upieczonymi czerownymi pomarańczami.

Więcej smakowitych zdjęć Marty znajdziecie na Instagramie >>

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk