Ptysie pistacjowe - KUKBUK
ptys kukbuk

Ptysie pistacjowe

15 sztuk

Sprawdź nasz przepis na pyszne ptysie z kremem pistacjowym.

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Żółtka, połowę cukru i mąkę dokładnie ucieramy. Mleko zagotowujemy z połową cukru. Część gorącego mleka wlewamy do utartej masy, energicznie mieszając. Dodajemy resztę mleka i mieszamy. Masę przelewamy do rondla i cały czas mieszając, zagotowujemy na wolnym ogniu. Gotowy krem przekładamy do czystej, suchej miski, dodajemy odciśniętą żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Dokładamy pokrojone w kawałki masło i pastę pistacjową. Mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. Przykrywamy folią spożywczą tak, aby jej powierzchnia przylegała do kremu, zapobiegnie to powstawaniu skorupy.

Z ciasta parzonego pieczemy ptysie.

Przed podaniem krem ubijamy mikserem, żeby nadać mu puszystość. Przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na połówki ptysiów. Obsypujemy pokruszonymi pistacjami, przykrywamy górną warstwą i posypujemy cukrem pudrem.

 


© KUKBUK 2018