Kukbuk
Kukbuk
przepis na pyszne i lekkie, letnie cisto z owocami sezonowymi

Clafoutis z jeżynami lub czereśniami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
masło
20 g
jeżyny lub czereśnie
60 g
jajko
1 sztuka
mąka pszenna
15 g
cukier
30 g
sól
szczypta
ekstrakt waniliowy
1/4 łyżeczki
mleko
120 ml
cukier puder (opcjonalnie)
do smaku

Przepis i zdjęcie: Magdalena Tomaszewska-Bolałek

krok 1

Żaroodporne naczynie o średnicy 12-13 cm smarujemy masłem. Jeżyny myjemy i osuszamy, a czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Wybrane owoce układamy na dnie naczynia. 

krok 2

Jajko mieszamy z mąką pszenną, cukrem, solą i ekstraktem waniliowym. W garnuszku podgrzewamy mleko. Ciepłe mleko przelewamy powoli do miski z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy, by nie doprowadzić do powstania grudek. Tak przygotowanym ciastem zalewamy owoce i wstawiamy naczynie na 40-50 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. 

krok 3

Przed podaniem możemy posypać deser cukrem pudrem. Clafoutis warto przygotować też z wiśniami czy śliwkami.

Przepis i zdjęcie pochodzą z książki "Deserownik" Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk