Kukbuk
Kukbuk
zupa z rybą, zupa kukurydziana, sposób na kukurydzę, jak ugotować kukurydzę, rozgrzewający obiad, kuchnia meksykańska, zupa warzywna, jak ugotować bulion, dania z kukurydzy

Chowder z rybą i chorizo

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: obiad
masło
1 łyżka
oliw
1 łyżka
chorizo
100 g
seler naciowy
1 łodyga
kukurydza
1 kolba
bulion
500 ml
mąka pszenna
1 łyżka
świeży tymianek
1 łyżeczka
ziemniak
3 sztuki
filet z białej ryby
200 g
natka pietruszki
1 garść

krok 1

W garnku, na średnim ogniu, rozpuszczamy masło wraz z oliwą. Dodajemy chorizo i łodygę selera drobno pokrojone. Smażymy, mieszając, przez około 5 minut. Wsypujemy mąkę i mieszamy przez około minutę, po czym powoli dolewamy bulion, nieprzerwanie mieszając. Gotujemy przez około 5 minut, po czym zmniejszamy ogień, dodajemy ziemniaki oraz tymianek i gotujemy przez kolejne 10-15 minut.

zupa kukurydziana, kukurydziany chowder, zupa z rybą, co z kukurydzy, danie jednogarnkowe, szybka zupa, danie z chorizo, obiad dla rodziny, kuchnia meksykańska

Kukurydzę obieramy – oczyszczamy z włosków i odcinamy nożem ziarna od kolby. Dodajemy ją do reszty składników i gotujemy wszystko, mieszając od czasu do czasu przez kolejnych 10 minut. (Ziemniaki powinny być już miękkie).

Na koniec dodajemy pokrojoną w niewielkie kawałki rybę i gotujemy, aż ta będzie gotowa (około 5 minut). Solimy i pieprzymy do smaku, podajemy posypane pietruszką.

TIP:

W tym przepisie najlepiej sprawdzi się miękkie, surowe chorizo, które można kupić w dobrych sklepach mięsnych. W Warszawie polecamy zajrzeć do delikatesów SAM (Lipowa 7A i inne lokalizacje), gdzie kiełbaski robione są na miejscu.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka