Kukbuk
Kukbuk
Chleb różany z płatkami kwiatów posypany mąką z chrupiącą skórką (fot. materiały prasowe)

Chleb różany

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: godzina + czas na wyrastanie ciasta
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
mąka pełnoziarnista pszenna typu 1850
500 g
sól
1 łyżeczka
suszone drożdże
4 g
olej roślinny
1 łyżka
miód różany
2 łyżki
orzechy włoskie
50 g
woda różana
1 łyżka
woda
330 ml

Przepis: Małgorzata Kalemba-Drożdż „Różane przepisy. Płatki, listki i owoce w kuchni i domowym spa”

krok 1

Mąkę, sól i drożdże mieszamy. Dolewamy olej, miód i wodę różaną zmieszane wcześniej ze szklanką wody. Możemy też dolać nieco więcej wody, jeżeli widzimy, że ciasto jest za ścisłe – różne gatunki mąki chłoną wodę w różnym stopniu.

krok 2

Dodajemy orzechy i wyrabiamy przez kilka minut. Ciasto smarujemy olejem i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

krok 3

Po tym czasie wyrabiamy ciasto przez 1 minutę, po czym przekładamy do koszyka, przykrywamy i znów odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

krok 4

Po upływie godziny chleb przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy przez około 10 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk