Kukbuk
Kukbuk
Chai latte z korzennymi przyprawami i spienionym mlekiem

Chai latte

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
woda
400 ml
mleko
250 ml
świeży starty imbir
1 łyżeczka
nasiona kopru włoskiego
1 łyżeczka
kardamon
5-6 ziaren
pieprz
6-7 ziaren
anyż
1-2 gwiazdki
cynamon
1 laska
liść laurowy
2 sztuki
czarna herbata
4 łyżeczki
miód
1 łyżeczka

Przepis i zdjęcie: Karolina Wiercigroch

krok 1

Wodę, 100 ml mleka i przyprawy zagotowujemy w rondelku. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy herbatę i parzymy ją pod przykryciem przez 3-4 minuty.

krok 2

Pozostałe mleko podgrzewamy, spieniamy i przelewamy do wysokich filiżanek. Zaparzoną herbatę przecedzamy, słodzimy miodem i rozlewamy na mleko.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk