Kukbuk
Kukbuk
Drożdżowe bułki z twarogiem, żurawiną i skórką cytrynową (fot. Martyna Cybuch)

Buły drożdżowe z serem i skórką cytrynową

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 min + 130 min wyrastania
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
zaczyn drożdżowy
mleko
½ szklanki
cukier
1 płaska łyżeczka
świeże drożdże
20 g
ciasto
masło
80 g
mleko
½ szklanki
ekstrakt waniliowy
2 łyżeczki
jajko "zerówka"
2 sztuki
mąka pszenna
400 g
cukier
70 g
sól
szczypta
nadzienie
twaróg
280 g
cukier
3 płaskie łyżki
cynamon
szczypta
skórka z cytryny
1 sztuka
suszona żurawina
garść
do pieczenia
jajko "zerówka"
1 mała sztuka
mleko
1 łyżka
cukier puder
do posypania

przepis: Ania Matuszczak / orajtkitchen.blogspot.com


wykonanie: Edyta Przekop


zdjęcie: Martyna Cybuch


stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Mleko z łyżeczką cukru wlewamy do rondelka, podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy do rozpuszczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, by drożdże mogły wyrosnąć.

krok 2

Masło roztapiamy w rondlu, zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko i esencję waniliową, zostawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy w misce trzepaczką.

krok 3

Do dużej miski przesiewamy 260 g mąki, dodajemy cukier, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy oraz masło z mlekiem, mieszamy. Dodajemy jajka i mieszamy wszystko dokładnie jeszcze raz i dosypujemy resztę mąki. Wyrabiamy ciasto, napowietrzając je dokładnie, przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około półtorej godziny.

krok 4

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę, dzielimy na 10 równych części i formujemy w kule, które układamy na wyłożonych papierem blachach, zachowując spore odstępy. Przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.

krok 5

Twarożek mieszamy z cukrem, cynamonem i skórką z cytryny. W wyrośniętych bułeczkach dnem szklanki robimy wgłębienia, wkładamy w nie łyżeczką masę serową, a na wierzchu kładziemy po dwie suszone żurawiny. Smarujemy każdą rozkłóconym jajkiem z mlekiem i ewentualnie cukrem pudrem.

krok 6

Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy bułeczki przez 15-20 minut na złotobrązowy kolor (jeśli przypiekają się zbyt szybko, nakrywamy je folią aluminiową).

Kiedy buły przestygną, można je posypać cukrem pudrem.

Podobne wypieki:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk