Biała kiełbasa Naturrino, duszona cebula i biały tłusty ser pieczone w cieście francuskim - KUKBUK
biala kielbasa w ciescie

Biała kiełbasa Naturrino, duszona cebula i biały tłusty ser pieczone w cieście francuskim

4-5 porcji

Zaczynamy od przygotowania farszu. Obraną cebulę kroimy w piórka, następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem masła, soli i tymianku. Białą kiełbasę kroimy w połówki plastrów i dodajemy do podsmażonej cebuli. Farsz doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną, świeżą natkę pietruszki. Farsz jest gotowy.

Ciasto francuskie wyjmujemy wcześniej z lodówki, by stało się plastyczne. Pomoże to uniknąć niechcianych pęknięć przy rozwijaniu i pracy z ciastem. Ciasto rozwijamy na stole, następnie dzielimy na 4 równe paski. Na 2 pasach ciasta wykonujemy nacięcia w poprzek, przez całą długość.

Ciasto bez nacięć kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Na ciasto wykładamy farsz, posypujemy pokruszonym serem twarogowym. Następnie smarujemy brzegi ciasta jajkiem. Na górę kładziemy nacięte paski ciasta francuskiego i starannie sklejamy brzegi. Smarujemy wierzch ciasta jajkiem przy pomocy pędzla. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15-20 minut. Wykładamy zapiekanki na półmisek.

Materiał powstał przy współpracy z marką Sokołów.


© KUKBUK 2018