Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić bezę Pavlova? – Przepis (fot. dinnershow studio)

Beza Pavlova

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 50 minut + 80 minut pieczenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
białko jajka
4 sztuki
sól
szczypta
cukier
300 g
ocet balsamiczny
2 łyżki
mąka ziemniaczana
1 łyżka
kakao
3 łyżki
mascarpone
250 g
śmietanka 30%
2 opakowania
chałwa
200 g
cukier puder
1 łyżeczka

przepis i przygotowanie: Zosia Bauman Nykowska / PiniataSłodkości


zdjęcie: dinnershow studio


stylizacja: Małgorzata Białobrzycka

krok 1

Mascarpone i śmietanę schładzamy w lodówce przed przygotowaniem przepisu.

krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na pergaminie do pieczenia rysujemy koło o średnicy 23 cm. Pergamin kładziemy odwrotną stroną na blasze do pieczenia. 

krok 3

Białka umieszczamy w dużej misce. Dodajemy sól i ubijamy do momentu, aż piana będzie zupełnie sztywna i błyszcząca. Powoli porcjami dosypujemy cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy ocet balsamiczny, przesianą mąkę i przesiane kakao.

krok 4

Gotową masę bezową wykładamy na pergamin tak, aby między masą a brzegiem koła zostały dwa centymetry przerwy (beza trochę się rozpłynie). Masę należy uformować w trochę spłaszczoną „chmurę”. Wstawiamy bezę do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Blat pieczemy przez 80 minut.

krok 5

Zimny serek umieszczamy w misce i dokładnie ubijamy przez 5-7 minut. Mieszając mikserem na zwolnionych obrotach, dodajemy śmietankę i znów bardzo dokładnie ubijamy. Podobnie postępujemy z kolejnym opakowaniem. Następnie dodajemy pokruszoną chałwę i jeszcze przez chwilę mieszamy.

krok 6

Przestudzoną bezę delikatnie przekładamy na paterę, dekorujemy kremem z mascarpone, pestkami granatu i migdałami w skórce pomalowanymi jadalną złotą farbą (do kupienia np. w sklepie Tortownia.pl).

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk