Kukbuk
Kukbuk
wegańskie babeczki, babeczki warzywne, babeczki pietruszkowe, szybki deser, wegańskie wypieki, wegańskie

Babeczki pietruszkowe z limonką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
mielone siemię lniane
2 łyżki
woda
1/4 szklanki
cukier
1 szklanka
mąka pszenna
1 1/2 szklanki
soda oczyszczona
1 1/2 łyżeczki
sól
1 łyżeczka
olej roślinny
1 szklanka
ocet balsamiczny
1 łyżka
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
skórka z limonki
z jednej sztuki
sok z limonki
z jednej sztuki
starty korzeń pietruszki
200 g

Przepis i zdjęcie: Marta Dymek 

krok 1

Siemię lniane zalewamy wodą i odstawiamy na 5 minut.

krok 2

Do miski wrzucamy cukier, olej, ocet, ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z limonki. Dodajemy spęczniałe siemię i starannie ubijamy mikserem lub blenderem. Na koniec dokładamy startą pietruszkę i mieszamy łyżką.

krok 3

W drugiej misce łączymy mąke, sode i sól. Stopniowo wsypujemy je do mokrych, cały czas mieszając łyżką, aż do uzyskania ciasta.

krok 4

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremki na muffinki wykładamy papilotkami lub smarujemy olejem. Do każdej wkładamy 2 łyżki ciasta. Pieczemy 15 minut.

TIP

Do babeczek można dodać posiekane uprażone migdały – będą dobrze pasować do aromatu pietruszki i cytrusów. Jeśli nie boimy się pobrudzić palców, zróbmy też lukier z soku z cytryny i cukru pudru.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!