Przewodniki - KUKBUK

Miejsca

Warszawski przewodnik dzielnicowy, odcinek 2. – Saska Kępa

Warszawski przewodnik dzielnicowy, odcinek 2. – Saska Kępa

Bywa, że pachnie bzami, najczęściej jednak czuć tu unoszącą się w powietrzu między modernistycznymi willami małomiasteczkowość. Nęci zapachami kruszonki i klusek, jest dystyngowana, ale bezpretensjonalna. Saska Kępa – to tu tętni życie prawobrzeżnej Warszawy.
Szemrzące Wybrzeże. Na Helu też może być wykwintnie
Hel

Szemrzące Wybrzeże. Na Helu też może być wykwintnie

Drobniutki, jasny piasek, roślinność rozczochrana rześką bryzą, pachnący las sosnowy, chroniony białym pasmem wydm, wokół granatowe wody Bałtyku… Początek, a może koniec Polski? Półwysep Helski to nie tylko budki ze smażoną rybą i pola namiotowe.
Baśniowe Maroko
Maroko

Baśniowe Maroko

Tutejsze dania zaskakują. Jedno danie to czasem pięć smaków, choć to przecież Afryka, nie Azja. Bastilla, delikatne ciasto warka faszerowane drobiowym mięsem, oprószone z wierzchu cynamonem i cukrem pudrem, tażin z jagnięciny z daktylami i kiszonymi cytrynami czy kurczak ze śliwkami i z migdałami – to tylko przykłady.
Dom na Warmii, który pachnie chlebem
Warmia

Dom na Warmii, który pachnie chlebem

W drugiej edycji konkursu KUKBUK Poleca jedną z kategorii poświęciliśmy pensjonatom agroturystycznym. Certyfikat trafił między innymi do Jacka i Ewy Traczów, którzy od kilkunastu lat prowadzą w Wysokiej Wsi na Wzgórzach Dylewskich dom gościnny Stara Szkoła.
Ceni się tutaj lokalność i przywiązanie do tradycji. Dlaczego weekend warto spędzić w puszczy?
Białowieża

Ceni się tutaj lokalność i przywiązanie do tradycji. Dlaczego weekend warto spędzić w puszczy?

Rozsławiły ją korniki, chybione decyzje polityczne i postać orędowniczki przyrody Simony Kossak. Dziś Puszcza Białowieska, jak nigdy wcześniej, przyciąga turystów z całego świata. Wszyscy poszukują ostatniego przylądka europejskiego pralasu.
Dolce vita w Bolonii – 4 desery, które trzeba znać

Dolce vita w Bolonii – 4 desery, które trzeba znać

Choć Bolonia słynie przede wszystkim z mięsa i tortellini, to nie znaczy, że brakuje tu słodkich pokus. Poznajcie desery ze stolicy Emilii-Romanii.
Białystok – gdzie spędzić wieczór?

Białystok – gdzie spędzić wieczór?

Polecamy pięć miejsc na letni wieczór w stolicy Podlasia.
Bolonia – co i gdzie zjeść?

Bolonia – co i gdzie zjeść?

O stolicy Emilii-Romanii zwykło się mówić, że jest czerwona, uczona i… gruba. Bolonia szczyci się jedną z lepszych kuchni w kraju, a o gastronomicznej sławie świadczą liczne re-stauracje. Pod średniowiecznymi arkadami znajdziemy lokale serwujące smakowite dania i aromatyczne potrawy.
Londyn – gdzie i co zjeść w biegu

Londyn – gdzie i co zjeść w biegu

Już nie tylko burgery i ryba z frytkami – stolica Wielkiej Brytanii karmi coraz lepiej.
Wakacyjna mapa kulinarna

Wakacyjna mapa kulinarna

W sezonie wakacyjnym od Bałtyku po Tatry najłatwiej zjeść wątpliwej jakości kebaby, zapiekanki czy hot dogi. Komu zależy na innych doznaniach kulinarnych, niech podczas urlopowych podróży zada sobie trochę trudu, wytęży wzrok i… węch. Jakich regionalnych specjałów warto szukać w turystycznych zakątkach kraju?
9 restauracji, które prowadzą własne gospodarstwa

9 restauracji, które prowadzą własne gospodarstwa

Czy da się jednocześnie zarządzać restauracją i produkować składniki do serwowanych w niej dań? Szefowie kuchni z całego świata udowadniają, że tak – i to niezależnie od tego, czy mamy do dyspozycji gospodarstwo na polskiej wsi, dach nowojorskiego budynku, czy teren byłej farmy mlecznej Rockefellerów.
Oscarowe smaki brytyjskiej prowincji – dokąd jechać i co zjeść?

Oscarowe smaki brytyjskiej prowincji – dokąd jechać i co zjeść?

Smakosze, pora zaplanować kulinarną podróż do Wielkiej Brytanii. Ale nie do Londynu, tylko na prowincję!
Strona 1 z 612345...Ostatnia

© KUKBUK 2018