Przewodniki - KUKBUK

Miejsca

Zabezpieczony: Paryski sznyt po wrocławsku

Zabezpieczony: Paryski sznyt po wrocławsku

Od luksusowego hotelu w centrum miasta, przez relaksującą wizytę w SPA, po krótki wypad do pobliskiej winnicy. A w przerwach w tej podróży – smakowanie francuskiej kuchni. Czy we Wrocławiu można znaleźć Francję? Przekonajcie się sami!
Zabezpieczony: Francja razy trzy, czyli kierunek Trójmiasto

Zabezpieczony: Francja razy trzy, czyli kierunek Trójmiasto

Trójmiasto zostawiliśmy na deser naszej podróży we francuskim rytmie. Trzy miasta, każde wyjątkowe. Wybierzemy się na długi spacer, by poznać piękno architektury modernistycznej, spędzimy wieczór pod wodzą wspaniałych dyrygentów i oczywiście po raz kolejny rozsmakujemy się w wielu pysznych daniach.
Zabezpieczony: Kraków à la française

Zabezpieczony: Kraków à la française

Odurzyć historią, nasycić kreatywną kuchnią, oszołomić lawendą – oto krakowskie sposoby na dzień w stylu francuskim.
Co i gdzie zjeść w Atenach? „To jedna z najsmaczniejszych kuchni Europy”
Ateny

Co i gdzie zjeść w Atenach? „To jedna z najsmaczniejszych kuchni Europy”

Kolebka zachodniej cywilizacji, antyczne budowle i filozofowie, których imiona towarzyszą nam niemal od urodzenia. Mało które miasto wywołuje w nas równie intensywne skojarzenia. Kulinarnie jednak o Atenach wiemy niewiele. Podpowiadamy, co i gdzie zjeść w greckiej stolicy.
Warszawski przewodnik dzielnicowy, odcinek 2. – Saska Kępa

Warszawski przewodnik dzielnicowy, odcinek 2. – Saska Kępa

Bywa, że pachnie bzami, najczęściej jednak czuć tu unoszącą się w powietrzu między modernistycznymi willami małomiasteczkowość. Nęci zapachami kruszonki i klusek, jest dystyngowana, ale bezpretensjonalna. Saska Kępa – to tu tętni życie prawobrzeżnej Warszawy.
Szemrzące Wybrzeże. Na Helu też może być wykwintnie
Hel

Szemrzące Wybrzeże. Na Helu też może być wykwintnie

Drobniutki, jasny piasek, roślinność rozczochrana rześką bryzą, pachnący las sosnowy, chroniony białym pasmem wydm, wokół granatowe wody Bałtyku… Początek, a może koniec Polski? Półwysep Helski to nie tylko budki ze smażoną rybą i pola namiotowe.
Baśniowe Maroko
Maroko

Baśniowe Maroko

Tutejsze dania zaskakują. Jedno danie to czasem pięć smaków, choć to przecież Afryka, nie Azja. Bastilla, delikatne ciasto warka faszerowane drobiowym mięsem, oprószone z wierzchu cynamonem i cukrem pudrem, tażin z jagnięciny z daktylami i kiszonymi cytrynami czy kurczak ze śliwkami i z migdałami – to tylko przykłady.
Dom na Warmii, który pachnie chlebem
Warmia

Dom na Warmii, który pachnie chlebem

W drugiej edycji konkursu KUKBUK Poleca jedną z kategorii poświęciliśmy pensjonatom agroturystycznym. Certyfikat trafił między innymi do Jacka i Ewy Traczów, którzy od kilkunastu lat prowadzą w Wysokiej Wsi na Wzgórzach Dylewskich dom gościnny Stara Szkoła.
Ceni się tutaj lokalność i przywiązanie do tradycji. Dlaczego weekend warto spędzić w puszczy?
Białowieża

Ceni się tutaj lokalność i przywiązanie do tradycji. Dlaczego weekend warto spędzić w puszczy?

Rozsławiły ją korniki, chybione decyzje polityczne i postać orędowniczki przyrody Simony Kossak. Dziś Puszcza Białowieska, jak nigdy wcześniej, przyciąga turystów z całego świata. Wszyscy poszukują ostatniego przylądka europejskiego pralasu.
Dolce vita w Bolonii – 4 desery, które trzeba znać

Dolce vita w Bolonii – 4 desery, które trzeba znać

Choć Bolonia słynie przede wszystkim z mięsa i tortellini, to nie znaczy, że brakuje tu słodkich pokus. Poznajcie desery ze stolicy Emilii-Romanii.
Białystok – gdzie spędzić wieczór?

Białystok – gdzie spędzić wieczór?

Polecamy pięć miejsc na letni wieczór w stolicy Podlasia.
Bolonia – co i gdzie zjeść?

Bolonia – co i gdzie zjeść?

O stolicy Emilii-Romanii zwykło się mówić, że jest czerwona, uczona i… gruba. Bolonia szczyci się jedną z lepszych kuchni w kraju, a o gastronomicznej sławie świadczą liczne re-stauracje. Pod średniowiecznymi arkadami znajdziemy lokale serwujące smakowite dania i aromatyczne potrawy.

© KUKBUK 2018