Miejsca - Strona 3 z 49 - KUKBUK

Miejsca

Miejsca
Kuszące szepty i 200-letni ogród. W tym miejscu zatrzymała się historia

Kuszące szepty i 200-letni ogród. W tym miejscu zatrzymała się historia

Dziewiętnastowieczny hotel spogląda na miasto. Majestatyczny i tętniący życiem od początku swojego istnienia. Švicarija to miejsce, w którym tajemnice nierozerwalnie splatają się z historią i ze sztuką.
Zestawienia
Najlepsze śniadania w Krakowie
Kraków

Najlepsze śniadania w Krakowie

Bartek Kieżun poleca 11 sprawdzonych adresów kawiarni i restauracji. Tu zjecie między innymi kanapki z pastrami i bajgle z nutellą.
Przewodniki
Baśniowe Maroko
Maroko

Baśniowe Maroko

Tutejsze dania zaskakują. Jedno danie to czasem pięć smaków, choć to przecież Afryka, nie Azja. Bastilla, delikatne ciasto warka faszerowane drobiowym mięsem, oprószone z wierzchu cynamonem i cukrem pudrem, tażin z jagnięciny z daktylami i kiszonymi cytrynami czy kurczak ze śliwkami i z migdałami – to tylko przykłady.
Przewodniki
Dom na Warmii, który pachnie chlebem
Warmia

Dom na Warmii, który pachnie chlebem

W drugiej edycji konkursu KUKBUK Poleca jedną z kategorii poświęciliśmy pensjonatom agroturystycznym. Certyfikat trafił między innymi do Jacka i Ewy Traczów, którzy od kilkunastu lat prowadzą w Wysokiej Wsi na Wzgórzach Dylewskich dom gościnny Stara Szkoła.
Przewodniki
Ceni się tutaj lokalność i przywiązanie do tradycji. Dlaczego weekend warto spędzić w puszczy?
Białowieża

Ceni się tutaj lokalność i przywiązanie do tradycji. Dlaczego weekend warto spędzić w puszczy?

Rozsławiły ją korniki, chybione decyzje polityczne i postać orędowniczki przyrody Simony Kossak. Dziś Puszcza Białowieska, jak nigdy wcześniej, przyciąga turystów z całego świata. Wszyscy poszukują ostatniego przylądka europejskiego pralasu.
Miejsca
OFF Festival – co i gdzie zjeść między koncertami?

OFF Festival – co i gdzie zjeść między koncertami?

OFF Festival to mariaż gatunków muzycznych i kultur o różnym rodowodzie. Nie inaczej prezentuje się strefa gastro z niebanalnymi propozycjami inspirowanymi kuchniami całego świata. Prezentujemy najciekawsze festiwalowe kąski z Doliny Trzech Stawów.
Przewodniki
Dolce vita w Bolonii – 4 desery, które trzeba znać

Dolce vita w Bolonii – 4 desery, które trzeba znać

Choć Bolonia słynie przede wszystkim z mięsa i tortellini, to nie znaczy, że brakuje tu słodkich pokus. Poznajcie desery ze stolicy Emilii-Romanii.
Przewodniki
Białystok – gdzie spędzić wieczór?

Białystok – gdzie spędzić wieczór?

Polecamy pięć miejsc na letni wieczór w stolicy Podlasia.
Przewodniki
Bolonia – co i gdzie zjeść?

Bolonia – co i gdzie zjeść?

O stolicy Emilii-Romanii zwykło się mówić, że jest czerwona, uczona i… gruba. Bolonia szczyci się jedną z lepszych kuchni w kraju, a o gastronomicznej sławie świadczą liczne re-stauracje. Pod średniowiecznymi arkadami znajdziemy lokale serwujące smakowite dania i aromatyczne potrawy.
Przewodniki
Londyn – gdzie i co zjeść w biegu

Londyn – gdzie i co zjeść w biegu

Już nie tylko burgery i ryba z frytkami – stolica Wielkiej Brytanii karmi coraz lepiej.
Przewodniki
Wakacyjna mapa kulinarna

Wakacyjna mapa kulinarna

W sezonie wakacyjnym od Bałtyku po Tatry najłatwiej zjeść wątpliwej jakości kebaby, zapiekanki czy hot dogi. Komu zależy na innych doznaniach kulinarnych, niech podczas urlopowych podróży zada sobie trochę trudu, wytęży wzrok i… węch. Jakich regionalnych specjałów warto szukać w turystycznych zakątkach kraju?
Zestawienia
Lokale z misją, które zmieniają świat

Lokale z misją, które zmieniają świat

Marzycie, aby wspólnie z przyjaciółmi prowadzić lokal z misją? Jeśli tak, mamy dla was dobrą wiadomość. Spółdzielcy z całej Polski robią to od dawna – ze świetnymi efektami.

© KUKBUK 2018