Miejsca - Strona 2 z 49 - KUKBUK

Miejsca

Tu nas poczytasz
Kawiarnia Słodki Karmel – Warszawa
Warszawa

Kawiarnia Słodki Karmel – Warszawa

Tu nas poczytasz
Cafe SOHO – Poznań
Poznań

Cafe SOHO – Poznań

Tu nas poczytasz
Kavova – Kraków
Kraków

Kavova – Kraków

Miejsca
Jak pracuje zdun? „Przez okrągły rok, pełną parą”
Nakomiady

Jak pracuje zdun? „Przez okrągły rok, pełną parą”

Po 20 latach przywracania blasku pałacowi w Nakomiadach Joanna Bujarska-Ciszek i Piotr Ciszek wiedzą, że upór i konsekwencja w realizowaniu własnej wizji dają dużo więcej satysfakcji niż droga na skróty.
Przewodniki
Co i gdzie zjeść w Atenach? „To jedna z najsmaczniejszych kuchni Europy”
Ateny

Co i gdzie zjeść w Atenach? „To jedna z najsmaczniejszych kuchni Europy”

Kolebka zachodniej cywilizacji, antyczne budowle i filozofowie, których imiona towarzyszą nam niemal od urodzenia. Mało które miasto wywołuje w nas równie intensywne skojarzenia. Kulinarnie jednak o Atenach wiemy niewiele. Podpowiadamy, co i gdzie zjeść w greckiej stolicy.
II Edycja
Ranczo spełnionych marzeń. Ich sery pokochał świat

Ranczo spełnionych marzeń. Ich sery pokochał świat

Frontiera to po hiszpańsku granica. Ranczo Frontiera też mieści się na granicy – cywilizacji i dzikiej przyrody. To miejsce okrzyknięte przez Światowe Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej najlepszą farmą na świecie. Prowadzą ją Sylwia Szlandrowicz i Rusłan Kozynko – małżeństwo z Poznania, które ponad 20 lat temu zamieniło miasto na mazurską wieś.
Wydarzenia
Miejsce inspiracji

Miejsce inspiracji

Lublin już po raz piąty wyróżnił dziesięć lokalnych miejsc, które przez dwa lata będą mogły chwalić się tytułem „Miejsca Inspiracji”. To kilka wyjątkowych miejsc gwarantujących menu inspirowane kuchnią regionu, ale również promujących historię i kulturę Lublina.
Tu nas poczytasz
Emalia – Zabłocie
Kraków

Emalia – Zabłocie

Miejsca
Bar z wódką ogórkową, teatralne trupy i tragedia Titanica. Oto The Jane Hotel
Nowy Jork

Bar z wódką ogórkową, teatralne trupy i tragedia Titanica. Oto The Jane Hotel

W tym roku kończy 110 lat. I – jak na staruszka przystało – przeżył niejedno. Raz nawet był bliski śmierci. Gdy na początku tego wieku wystawiono go na sprzedaż, sprawiał wrażenie równie zrujnowanego jak większość jego gości. Ale wtedy stał się cud.
Przewodniki
Warszawski przewodnik dzielnicowy, odcinek 2. – Saska Kępa

Warszawski przewodnik dzielnicowy, odcinek 2. – Saska Kępa

Bywa, że pachnie bzami, najczęściej jednak czuć tu unoszącą się w powietrzu między modernistycznymi willami małomiasteczkowość. Nęci zapachami kruszonki i klusek, jest dystyngowana, ale bezpretensjonalna. Saska Kępa – to tu tętni życie prawobrzeżnej Warszawy.
Przewodniki
Szemrzące Wybrzeże. Na Helu też może być wykwintnie
Hel

Szemrzące Wybrzeże. Na Helu też może być wykwintnie

Drobniutki, jasny piasek, roślinność rozczochrana rześką bryzą, pachnący las sosnowy, chroniony białym pasmem wydm, wokół granatowe wody Bałtyku… Początek, a może koniec Polski? Półwysep Helski to nie tylko budki ze smażoną rybą i pola namiotowe.
Miejsca
Pałac, który zaklina gości. „Czują tu dobrą energię”

Pałac, który zaklina gości. „Czują tu dobrą energię”

Elżbieta nie planowała powrotu do Polski, Beatrice nigdy nie zamierzała pracować z mamą. A jednak obie zostawiły Prowansję i przeniosły się pod Częstochowę. Tu, w pałacu w Nienanicach, stawiają swoich gości na nogi. Dobrym jedzeniem, masażami i szamańską energią*.

© KUKBUK 2018