16 dizajnerskich restauracji i cukierni w Polsce - KUKBUK

16 dizajnerskich restauracji i cukierni w Polsce

Najważniejszy jest smak, to jasne, ale pięknym wnętrzem także można nakarmić zmysły. Oto lista 16 dizajnerskich wnętrz polskich restauracji i cukierni – dla tych, którzy oczekują nie tylko doznań kulinarnych.

Tekst: Anna Stachów
Zdjęcia: własność restauracji

krem wnetrze kukbuk

Warszawa

Krem

Rozkoszne raclette, bezwstydnie kremowy sernik i aromatyczna kawa zmieniają tutaj dzień na lepszy. Krem to źródło wszelkich rozkoszy związanych z serem, do tego serwuje nam, pod stopami, ułożoną w rytmiczny wzór posadzkę, zaprasza do marmurowych stolików i kusi lustrem, w które zajrzy każdy, kto chce sprawdzić, czy w kąciku ust nie ostał mu się czasem okruszek do skonsumowania. Za projektem wnętrza, w którym można się doszukać inspiracji paryskimi sklepami z nabiałem, zwanymi crèmerie, stoi Jerzy Ruszkowski z pracowni Ruszkowski Architekci.

krem wnetrze kukbuk

Bocca Bar

Bocca Bar, zaprojektowany przez 370 Studio, nawiązuje do nowojorskich i londyńskich barów, do których przychodzi się po pracy, żeby wypić drinka lub zjeść dobrą kolację. Opinie o wybornym wnętrzu równają się zachwytom nad serwowanymi tu daniami, inspirowanymi smakami z całego świata. Wieczorem można tu spędzić czas ze znajomymi, w sobotę wybrać się na obiad z rodziną, a w środę zjeść lunch. Bez względu na porę największe brawa zbiera tatar. A gdy dobroci na talerzu już nam wystarczy, pozostaje rozmarzyć się w miękkim fotelu tuż przy kominku.

bocca bar kukbuk wnetrze

Odette

Są tacy, którzy potrafią przejechać 500 kilometrów, by skosztować słodkości w Odette. Pobudek do tego jest wiele. Na przykład ta, która kryje się w szklanej witrynie. Petit gâteaux, praliny, makaroniki, eklery i ptysie… Na sam ich widok robi się cieplej na sercu. A to nie koniec, bo w Odette jest nie tylko smacznie, lecz także pięknie. Autorem idealnej kompozycji kolorów jest poznański projektant Hugon Kowalski, dla którego kluczowe było użycie szlachetnych materiałów, zastosowanie oszczędnych rozwiązań i stworzenie minimalistycznego, ale przytulnego wnętrza.

odette kukbuk wnetrze

Poznań

Nifty No. 20

Nifty ma swój charakter i eklektyczne wnętrze, które zostało zaprojektowane przez londyńskie studio Blacksheep. Architekci na motyw przewodni restauracji wybrali talerze – wokół nich kręci się tu wszystko. Inspirują, ciekawią i bawią różnorodnymi odsłonami. Antyczne, tradycyjne, nowoczesne, romantyczne, minimalistyczne i skomplikowane. Nifty może pomieścić aż 200 osób, a jednocześnie pozostaje kameralnym miejscem, w którym każdy poczuje się swobodnie.

nifty wnetrze kukbuk

Parle Patisserie

Efektów cukierniczego kunsztu doświadcza się tu we wnętrzu, w którym dominują zieleń, złoto i marmur (projekt: JAGODYstudio). Są tu pastelowe barwy, tapeta z dżunglą i modne rośliny doniczkowe. Marmurowe blaty stolików i podłoga kontrastują z czarnymi fotelami, a wszystkiemu uroku dodają złote elementy w postaci lamp, nóżek, kranów czy koszyczków na świeże wypieki. Co istotne – w kwestii kulinarnej – spełnienie najskrytszych marzeń w Parle Patisserie czeka nie tylko łasuchów, ale i fanów francuskich śniadań, w których od rana tętni mocniej życie na widok croque madame.

Wrocław

Nanan

Niech żyje róż, zapach świeżo palonej kawy oraz uśmiechnięta i niezwykle kompetentna obsługa! Wystarczy przekroczyć próg i podejść do witryny, a otrzymamy wachlarz propozycji, jaką słodyczą pokolorować swój dzień. Sam opis ciastek budzi emocje – a po chwili można już głaskać łyżeczką wierzch wybranego eklerka na tle wyłożonych różowym pluszem ścian. To właśnie eklerki, będące specjalnością cukierni, są motywem przewodnim wnętrza Nanan, zaprojektowanego przez BUCK.STUDIO. Celem wrocławskich architektów było stworzenie krajobrazu dla marzycielskich wielbicieli słodkości, ale w minimalistycznej odsłonie, by wydobyć bohaterów tego miejsca – pieczołowicie wykonane i misternie zdobione ciastka.

nanan kukbuk wnetrze

Taszka

Taszka to podróż po kuchni iberyjskiej – mała Portugalia w samym sercu Wrocławia. Projekt jest dziełem pracowni 28 Form. Niezwykłe jest to, że kafelki zdobiące ściany Taszki pochodzą z najstarszej fabryki ceramicznej w Portugalii, a ich kolor nawiązuje do słynnego artykułu, który ukazał się w „New York Timesie”, a mówił o tym, że Portugalia jest najbardziej niebieskim krajem świata. Istotnym elementem we wnętrzu są rośliny, które z każdym dniem coraz gęściej pokrywają restaurację – aż kwitnie zielenią.

taszka kukbuk wnetrze

Campo

Podczas wieczornego spaceru z parku Słowackiego w kierunku Rynku przez okna Campo widać twarze śmiejące się do najlepszych argentyńskich steków we Wrocławiu. Grono ich miłośników rośnie z dnia na dzień – a przyciąga nie tylko menu, lecz także wystrój, skłaniający do tego, by zostać jak najdłużej. Przestronne, utrzymane w ciemnej kolorystyce, wykończone szlachetnymi, naturalnymi materiałami wnętrze odzwierciedla prostotę, szczerość i szacunek do natury – najważniejsze wartości, które definiują Campo zaprojektowane przez BUCK.STUDIO.

campo kukbuk wnetrze

Kraków

Nota Resto

Projekt wnętrz dwóch lokali, bo oprócz Nota Resto jest jeszcze Bistro Bene, wykonała pracownia Grycaj Design. Restauracja ma bardziej elegancki wystrój – to w niej znajduje się przeszklona, otwarta kuchnia, by goście mogli obserwować proces przygotowywania dań. Bistro charakteryzuje luźniejsza atmosfera, ale bez wątpienia w obu lokalach pierwsze skrzypce gra smak. Zarówno w kwestii łączenia oryginalnych metod gotowania, mającego na celu powrót do korzeni, jak i w nowoczesnym wystroju wnętrz, w których serwuje się dania inspirowane dalekimi podróżami. Mimo awangardy nie zapomina się o tym, co tradycyjne i polskie, a co serwuje się tu w nieco odświeżonym wydaniu.

nota resto wnetrze kukbuk

Ed Red

Obowiązkowy punkt na mapie Krakowa dla kochających pierwszorzędne mięsiwo i industrialne wnętrza. Koniecznie trzeba tu zajrzeć, by skosztować steków z sezonowanej wołowiny i znakomitych podrobów, intensywnych i interesujących. Autorem projektu wnętrza jest, tak jak w przypadku Nota Resto, pracownia Grycaj Design. Projektanci postawili na ascetyczne formy i męski charakter. Dominują różne odcienie brązu, złamane dodatkami w kolorach morskim i niebieskim, a całość dopełniają elementy wykonane z surowej stali.

ed red krakow wnetrze kukbuk

Gdynia

Fedde Bistro

Wnętrze Fedde obfituje w detale, które odwołują się do modernistycznej architektury miasta. Surowe elementy i mosiężne akcenty przełamują krągłości w konstrukcji baru, kształcie krzeseł i niewymuszonych dekoracjach. Co zatem zjemy w tej aurze elegancji i szyku? Wszystko, co świeże, sezonowe i, jak mawiają goście, nieprzekombinowane, czego nie należy mylić ze słowem „powszednie”. Za projekt lokalu odpowiedzialny jest znany architekt Maciej Ryniewicz, który podjął się pracy nad niejedną trójmiejską restauracją i do każdej przeniósł swoje umiłowanie do drewna, kafli, nietuzinkowego oświetlenia i minimalizmu.

 

fedde kukbuk wnetrze

Rosse Rosse

A gdyby tak móc wpaść na herbatkę do Alicji w kranie czarów i magią odpędzić wszelkie smutki, a przywołać radość? W Gdyni jest to możliwe. Genialne słodkości serwowane przy ulicy Świętojańskiej sprawiają, że na jednym kęsie wizyta się nie skończy. Wnętrze Rosse Rosse jest rozkosznie piękne; ogromny zachwyt gości wzbudza porcelana. Projekt lokalu stworzyła pracownia Lesinska Concept, a inspiracją były filiżanki w pastelowych barwach oraz postać Marii Antoniny.

 

rosse rosse kukbuk wnetrze

Radom

Kraft

W przestrzeni dawnej kuźni projektant Piotr Paradowski stworzył wnętrze o luksusowym charakterze. Użyte w aranżacji materiały, takie jak chrom i blacha, a także wszechobecne lustra nawiązują do lokali w stylu nowojorskim i chicagowskim. Kto by się spodziewał, że w Radomiu, którego smaczkiem są średniowieczne muzea i zamki, powstanie taki rodzynek. Kraft Bistro odważnie poczyna sobie z synonimami tego, co nowoczesne i eleganckie. Zabiera nas na spektakle ze świeżych i sezonowych produktów w akompaniamencie autorskiego menu. Czy może być lepiej? Tak! Jest jeszcze jeden promyk. Zjemy tutaj chrupiącą pizzę z pieca neapolitańskiego, sprowadzonego prosto ze słonecznej Italii.

Które wnętrze jest waszym faworytem? A może znacie inne lokale, które powinny znaleźć się na tej liście?

radom kukbuk wnetrze

© KUKBUK 2018