Zero waste - KUKBUK
KUKBUK
KUKBUK

Konsumpcjonizm robi się niemodny

Zero waste – co to właściwie jest?

Filozofia zero waste podbiła już Stany Zjednoczone i powoli zyskuje popularność w Europie. Z ekologią warto być na bieżąco. Śpieszymy więc z wyjaśnieniami: co to takiego i z czym to się je.

KUKBUK

Skąd biorą się nieskończone formy mleka?

Z mleka powstałeś, w ser się obrócisz - dlaczego sery smakują tak różnorodnie?

Jakie procesy odpowiadają za niesamowitą przemianę zwykłego mleka w setki różnych gatunków sera?

KUKBUK

Zastanów się zanim wyrzucisz końcówkę marchwi

Nawet jeśli nie mamy smykałki do ogrodnictwa, możemy w krótkim czasie i małym nakładem pracy stworzyć zielony parapet we własnej kuchni.

Czy wiedzieliście, że z odciętych przed jedzeniem części sałaty, pora czy selera mogą wyrosnąć nowe, pełnowartościowe warzywa?

KUKBUK

8 sposobów na podróżowanie zgodnie z duchem zero waste

Poznajcie sprytne sztuczki, które sprawią, że wasze podróże nie przyczynią się dodatkowo do zaśmiecania planety.

Styl życia zero waste wiąże się przede wszystkim z bardziej świadomymi wyborami na co dzień i dążeniem do zmiany otoczenia na lepsze. Każdemu z nas zdarzają się jednak podróże, podczas których powinniśmy się troszczyć o środowisko tak samo mocno. W jaki sposób możemy ograniczać produkowane odpady, jakie środki transportu najlepiej wybierać i jak radzić sobie w drodze, żeby korzystając z uroków podróży, zrobić przy okazji coś dobrego dla środowiska?

KUKBUK

Jak marnować mniej i kupować z rozsądkiem

O tym, jak rozsądnie robić zakupy i nie marnować jedzenia, pisze Sylwia Majcher w swojej książce „Gotuję, nie marnuję”.

Polska znajduje się w pierwszej piątce europejskich krajów najbardziej marnujących żywność. W naszych śmietnikach każdego roku ląduje prawie 9 milionów ton jedzenia. Dlaczego tak się dzieje? To efekt wielu czynników, między innymi łatwej dostępności produktów, możliwości pójścia do sklepu praktycznie o każdej godzinie i zakupów pod wpływem impulsu. Tymczasem w Polsce 1,8 miliona ludzi regularnie nie dojada.

KUKBUK

Kiedy kończy się zdrowy rozsądek?

Tajniki zero waste

Choć trend zero waste dotarł do nas z poślizgiem, to od razu z niezwykłym przytupem. Jego wyznawcy podkreślają, ile jedzenia marnuje się na świecie, na którym jednocześnie panuje głód. Czy to ma sens? Z pewnością da się żyć bez produkowania ani grama śmieci, ale po co?


© KUKBUK 2018