Soki poprawiające odpowrność i wzmacniające shoty

Rozgrzeją, wzmocnią odporność, dodadzą energii. Soki, które pomagają walczyć z przeziębieniem

Anna Sienkiewicz, założycielka firmy Eko Sok Bar, zdradziła nam swoje ulubione przepisy na idealne soki na jesień.

Tekst: Magda Malicka
Zdjęcia: materiały prasowe

Historia pani Anny świetnie ilustruje powiedzenie: kiedy życie daje ci cytryny, zrób z nich lemoniadę. Tyle że spod jej rąk wychodzi nie cytrynowy napój, a cała gama odżywczych soków.

Kilka lat temu jej córki zmagały się z alergiami. Żeby pomóc dzieciom w tej nierównej walce, komponowała odżywcze koktajle z ekologicznych owoców i warzyw. Z czasem wzbogaciła je o prozdrowotne dodatki: chlorellę, spirulinę, trawę jęczmienną czy kurkumę. Soki okazały się dobrym uzupełnieniem terapii, ich smak zachwycił całą rodzinę, a pani Anna zrozumiała, co chce robić w życiu – pomagać innym dbać o zdrowie. Tak powstała marka Eko Sok Bar, nagrodzona certyfikatem w ramach drugiej edycji KUKBUK Poleca. Z początku Anna Sienkiewicz sprzedawała swoje soki z ekologicznych produktów na targach ze zdrową żywnością. Dziś jest właścicielką lokalu przy warszawskim placu Zbawiciela.

Jesienią warto sięgnąć po soki na bazie składników bogatych w witaminę C z dodatkiem imbiru, kurkumy, pieprzu i olejku oregano, działających rozgrzewająco i antyseptycznie.

Przekonana, że odpowiednio skomponowane soki mogą podnieść odporność, zachęca, by włączyć je do jadłospisu. – W ten sposób możemy dostarczyć organizmowi porządną dawkę witamin, minerałów, mikro- i makroelementów – mówi pani Anna. – W okresie jesiennym warto sięgnąć po soki na bazie składników bogatych w witaminę C z dodatkiem imbiru, kurkumy, pieprzu i olejku oregano, działających rozgrzewająco i antyseptycznie.

Specjalnie dla naszych czytelników przygotowała przepisy na soki podnoszące odporność i wspomagające w walce z przeziębieniem. A żeby było zgodnie z – bliską zarówno KUKBUK-owi, jak i firmie Eko Sok Bar – filozofią zero waste, zdradziła nam sposoby na wykorzystanie resztek, które zostają po wyciśnięciu soków.

Na zdrowie!

Soki wzmacniające odporność

Potrzebującym szybkiego zastrzyku witamin i energii pani Anna poleca soki w formie „shotów”. – Pobudzą organizm, dostarczając mu potężnej porcji uzdrawiających naturalnych substancji – zapewnia. – Dla tych, którzy walczą z przeziębieniem, świetnym lekarstwem będzie „shot przeciwzapalny” zalany gorącą wodą.

 

Wzmacniające szoty

Krakersy z resztek po wyciśnięciu soku to ciekawa alternatywa dla słonych przekąsek ze sklepu.

Aby nic się nie zmarnowało, Anna Sienkiewicz radzi resztki po wyciśnięciu soków wykorzystać do przygotowania prostych przekąsek.

Krakersy 

Świetny zamiennik czipsów. Starannie mieszamy miąższ po wyciśnięciu soków, doprawiamy ulubionymi przyprawami, możemy dodać ziarna na przykład słonecznika, dyni czy sezamu, a także wiórki kokosowe do smaku, według upodobań. Masę rozkładamy cienką warstwą na blasze do pieczenia (przyda się tu suszarka do żywności), kroimy na równe prostokąty wielkości herbatników, a następnie suszymy w temperaturze około 60 stopni przez 3-4 godziny, aż krakersy będą chrupkie.

Dipy i pasty do smarowania kanapek

Miksujemy wyciśnięty miąższ warzywny w blenderze, dodajemy przyprawy, ząbek czosnku, kilka kropel soku z cytryny. Możemy też dodać awokado, pomidora albo jogurt – w zależności od upodobań. Dip będzie świetnym uzupełnieniem krakersów (opisanych wyżej).

Przyprawy

Możemy ususzyć miąższ warzywny lub ziołowy, a następnie zmiksować go na proszek. W ten sposób uzyskamy aromatyczne przyprawy, które możemy dodawać do sosów, zup i innych potraw, aby wzbogacić ich smak i nadać im wartość odżywczą.

 


© KUKBUK 2018