KUKBUK Poleca - KUKBUK

KUKBUK Poleca

II Edycja
Robienie sera, tak jak wina, to magia

Robienie sera, tak jak wina, to magia

Wiesz, jak to jest w korporacjach, w końcu miałem dosyć. Stwierdziłem, że jeśli mam się szarpać z idiotami, to wolę pogadać z kozami – mówi Tomasz Strubiński, który wraz z żoną Honoratą prowadzi gospodarstwo Kaszubska Koza wyróżnione przez jury KUKBUK Poleca. Produkuje sery chwalone w całej Europie.
II Edycja
Co ma piernik do pałacu?

Co ma piernik do pałacu?

Do zabytkowego pałacu na Dolnym Śląsku zjechali się miłośnicy pierników. Za nami czwarta edycja Spotkań Piernikarskich.
II Edycja
Z jego pracowni wyszły deska dla Jamiego Olivera i pałeczki dla Tajwańczyków

Z jego pracowni wyszły deska dla Jamiego Olivera i pałeczki dla Tajwańczyków

Na początku wszyscy pukali się w głowę, że robię deski kuchenne z wypłukanych w potoku kawałków drewna. Aż w 2010 roku przyszedł do nas z Zachodu boom kulinarny, gotowanie zrobiło się modne – mówi Jarek Berdak, artysta rzemieślnik, twórca marki I Love Nature.
II Edycja
Leczy, pielęgnuje i smakuje. Sposoby na miód!

Leczy, pielęgnuje i smakuje. Sposoby na miód!

Smak, który wywołuje wzruszenie i przywołuje wspomnienie wakacji na wsi. Jak obchodzić się z miodem, aby wydobyć z niego to, co najlepsze, radzą Małgorzata i Dariusz Pucer - właściciele Pasieki Pucer, nagrodzonej przez jury drugiej edycji KUKBUK Poleca w kategorii „ze spiżarni”
II Edycja
Jak znaleźć dobry krem? Przewodnik po drogeriach

Jak znaleźć dobry krem? Przewodnik po drogeriach

Co znaczą łacińskie nazwy na opakowaniach? Czy ten krem jest lepszy od tamtego? Czy przy doborze kosmetyków pora roku ma znaczenie? Z tymi pytaniami udaliśmy się do eksperta, Joanny Hołuj, założycielki IOSSI, firmy, która zajmuje się produkcją kosmetyków naturalnych.
II Edycja
DIY z Tartarugą: minimakatka na ścianę

DIY z Tartarugą: minimakatka na ścianę

Wiktoria Podolec i Jadzia Lenart z Tartarugi z myślą o czytelnikach KUKBUK-a przygotowały prostą instrukcję, jak własnoręcznie zrobić tkaninę dekoracyjną na ścianę. Może to być idealny prezent dla kogoś bliskiego, a na jej zrobienie wystarczy jeden wieczór.
II Edycja
„Nie mam serca ich jeść”. Gdzie rodzi się polski pstrąg?

„Nie mam serca ich jeść”. Gdzie rodzi się polski pstrąg?

Droga przez las kieruje mnie w dół doliny. Mijam zamek w Ojcowie i staję na skrzyżowaniu szlaków do Groty Łokietka, Bramy Krakowskiej i Doliny Sąspowskiej. Tu wita mnie ogródek grillowy. Pstrągi wędzone i grillowane czekają na pierwszych gości.
II Edycja
Pijane śliwki i czekolada. Jak zrobić jadalne prezenty pod choinkę?

Pijane śliwki i czekolada. Jak zrobić jadalne prezenty pod choinkę?

Kochamy jadalne prezenty! Szczególnie te, które są nie tylko pyszne, ale też naturalnie piękne i proste w wykonaniu. O pomoc w przygotowaniu upominków poprosiliśmy szefa kuchni restauracji Folwarku Wąsowo Piotra Markowskiego.
II Edycja
Jak zrobić naturalne kosmetyki? DIY od Hagi Cosmetics!

Jak zrobić naturalne kosmetyki? DIY od Hagi Cosmetics!

Szczypta chemii, odrobina natury i sporo dobrych chęci. To wystarczy, by w domowym zaciszu przygotować w pełni ekologiczne i przyjazne dla skóry naturalne kosmetyki.
II Edycja
Rozgrzeją, wzmocnią odporność, dodadzą energii. Soki, które pomagają walczyć z przeziębieniem

Rozgrzeją, wzmocnią odporność, dodadzą energii. Soki, które pomagają walczyć z przeziębieniem

Anna Sienkiewicz, założycielka firmy Eko Sok Bar, zdradziła nam swoje ulubione przepisy na idealne soki na jesień.
II Edycja
Kim są laureaci II edycji KUKBUK Poleca?

Kim są laureaci II edycji KUKBUK Poleca?

Choć finał II edycji KUKBUK Poleca już za nami, nasi laureaci wciąż tworzą produkty, które urzekły nasze jury. Choć każdy z nich jest inny, łączy ich zamiłowanie do jakości i dobrego smaku. Sprawdźcie kim są nasi zwycięzcy i dlaczego to właśnie oni uzyskali Certyfikat KUKBUK Poleca.
II Edycja
Ranczo spełnionych marzeń. Ich sery pokochał świat

Ranczo spełnionych marzeń. Ich sery pokochał świat

Frontiera to po hiszpańsku granica. Ranczo Frontiera też mieści się na granicy – cywilizacji i dzikiej przyrody. To miejsce okrzyknięte przez Światowe Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej najlepszą farmą na świecie. Prowadzą ją Sylwia Szlandrowicz i Rusłan Kozynko – małżeństwo z Poznania, które ponad 20 lat temu zamieniło miasto na mazurską wieś.

© KUKBUK 2018