Blogi - Strona 54 z 54 - KUKBUK

Blogi

Agata Wojda
Krem z pieczonego pasternaku, jabłek i masła orzechowego

Krem z pieczonego pasternaku, jabłek i masła orzechowego

W moim domu nie ma obiadu bez zupy. Może nie być drugiego dania, ale zupa musi być! Tak uważa mój tata. Koniec i kropka. I trzeba mu przyznać, że dzielnie sam te zupy gotuje, trzymając się klasycznych propozycji, choć czasem trzeba zgadnąć, co jemy. Odpowiedź na pytanie – a jaka to zupa? – nigdy nie jest szczególnie prosta.
Bartek Kieżun
Spaghetti all’Amatriciana

Spaghetti all’Amatriciana

Szybko, prosto i przepysznie, prosty przepis na włoski obiad – spaghetti all’ amatriciana.
Bartek Kieżun
Czekoladowe ciasto Marleny

Czekoladowe ciasto Marleny

Jaki przepis może wyjść z połączenia Ameryki i Włoch? Kruchutka tarta czekoladowa idealna do kawy.
Bartek Kieżun
Caponata – sycylijski bigos

Caponata – sycylijski bigos

Jak zrobić caponatę? Każda kucharka i każdy kucharz w południowych Włoszech ma swój przepis na słynną potrawę.
Bartek Kieżun
Zakręć się na jądrach w mediolanie

Zakręć się na jądrach w mediolanie

Do Pecka po prezenty, a potem w Galerii Wiktora Emanuela znajdujemy byka, stajemy piętą na jego jądrach i okręcić się trzy razy w prawo. Witamy w Mediolanie!
Bartek Kieżun
Pasta alla siciliana

Pasta alla siciliana

Na zaostrzenie apetytu, prosty pomysł na początek obiadu – makaron z anchois.
Bartek Kieżun
Słoneczne limoncello

Słoneczne limoncello

Najważniejsze są cytryny. Jeżeli uda nam się kupić owoce z Kampanii – będzie bosko, bo to tam właśnie trwa spór o ojcostwo limoncello. Walczą Capri z Amalfi.
Bartek Kieżun
Kaczka ala gęś

Kaczka ala gęś

(Nie)Tradycyjne danie na Świętego Marcina – kaczka faszerowana kasztanami prosto z Niemiec.
Bartek Kieżun
Porchetta po polsku

Porchetta po polsku

Porchetta, czyli prosie pieczone w całości. Trudno w Polsce upiec sobie całe prosię, ale jeśli macie ochotę, to możecie spróbować tak.
Bartek Kieżun
Makaron w sosie cytrynowym

Makaron w sosie cytrynowym

Prosty, kwaskowaty makaron ze słonecznym sosem prosto z Włoch.
Bartek Kieżun
Po włosku z Krakowa

Po włosku z Krakowa

Buongiorno! Od razu wiedziałem, że coś jest nie tak. Matka – pół Polka, pół Niemka, a ojciec Litwin.
Bartek Kieżun
Kulinarny przewodnik po Lizbonie

Kulinarny przewodnik po Lizbonie

Plątałem się po Lizbonie trochę tropem Anthony’ego Bourdaina, trochę według przewodnika, a trochę na czuja.

© KUKBUK 2018