Blogi - Strona 50 z 54 - KUKBUK

Blogi

Agata Wojda
Kalafior w cebuli, cebula w cheddarze a cheddar w śmietanie z piwem

Kalafior w cebuli, cebula w cheddarze a cheddar w śmietanie z piwem

Nie ma lepszego czasu niż listopad, by zmierzyć się z tematem zupy cebulowej. W październikowe weekendy jesteśmy pochłonięci śliwkami, gruszkami, twardymi jabłkami i bakłażanami. Grudzień już dobija się ze świątecznymi warsztatami, a kto będzie miał głowę do siekania cebuli w czasie debaty, czy tego karpia to wypuszczać, czy nie…? I to co najmniej cebuli w trzech kolorach.
Bartek Kieżun
Ramequin de forestiere

Ramequin de forestiere

Cały sekret podania ozora wołowego to zaserwowanie go zanim opadnie.
Agata Wojda
Pikle Wojdy

Pikle Wojdy

To ostatnia szansa na wypełnienie piwnicy słoikami. Są jeszcze podłużne pomidory do suszenia, dynia daje się pokroić, pobliskie działki ciągle wydają owoce, bazarowe śliwki węgierki stawiają jędrny opór, a ogórki swoją zielonością rażą po oczach. Gruszki powoli zaczynają mięknąć, a jarzębina ściąga naszą i ptasią uwagę.
Bartek Kieżun
Krem z młodych porów, groszku i mięty

Krem z młodych porów, groszku i mięty

Filiżanka groszkowego kremu z miętą i bryndzą przekonała mnie, że wyjątkowo dobry kierunek obrałam ostatnio w drodze do pracy. Smacznie czasem skręcić.
Agata Wojda
Smażone rydze i krwisty rostbef

Smażone rydze i krwisty rostbef

W drodze do pracy wzrok mi ucieka w kierunku warzywniaka. Tam pod daszkiem w paski chowają się skrzynki pełne grzybów. Zerkam, wzdycham, przepuszczam autobus.
Bartek Kieżun
Risotto di zucca con oscypek

Risotto di zucca con oscypek

Zucca, po polsku dynia. Czy da radę mocnemu smakowi wędzonego oscypka? Żeby w bacówce sprawdzić, czy to połączenie zadziała, szans nie było, ale zaraz po powrocie przekonałem się, że trop był właściwy.
Agata Wojda
Pieczona feta z pomidorami, fenkułem i szpinakiem

Pieczona feta z pomidorami, fenkułem i szpinakiem

„Umyj głowę i pomaluj rzęsy, bo w samolocie będziesz najważniejszą osobą po pilocie” – napisała do mnie koleżanka lecąca na Cypr i czytająca właśnie wywiad ze mną w pokładowej gazetce. Następnego dnia miałam frunąć do Grecji.
Bartek Kieżun
Tozzetti

Tozzetti

Ciasteczka z kandyzowaną skórką pomarańczową – doskonały dodatek do kawy.
Agata Wojda
Suwalskie okonie w marynacie à la bałtycki śledź po ojcowsku

Suwalskie okonie w marynacie à la bałtycki śledź po ojcowsku

Mam wakacje i wyjeżdżam nad morza. Zaczynam od krajowego z którego zamierzam wyciągnąć trochę jodu i melancholii, a kończę egejskim, które ze mnie następnie wyciągnie trochę potu i kalorii. Znowu porzucam gotowanie i liczę na talent innych.
Bartek Kieżun
Zbaraniał cały świat

Zbaraniał cały świat

Zanim się obejrzeliśmy wylądowaliśmy na małopolskiej wsi, by w towarzystwie podobnych obżartuchów przeżyć meksykańską fiestę z baranem w roli głównej.
Bartek Kieżun
Parmigiana di melanzane

Parmigiana di melanzane

Według Jeanne Carola Francesconi to chwała neapolitańskiej kuchni. Co roku 25 sierpnia mieszkańcy Lecce w Apulii zjadają ową chwałę rodem z Neapolu. Drodzy państwo, przed wami Parmigiana di Melanzane.
Bartek Kieżun
Fasola po włosku

Fasola po włosku

Przepis na fasolę z miętą to idealna propozycja na upalne popołudnie.

© KUKBUK 2018