Blogi - Strona 5 z 50 - KUKBUK

Blogi

Agata Wojda
Pierogi z kapustą, grzybami i powidłami

Pierogi z kapustą, grzybami i powidłami

Agata Wojda oswaja świąteczne zakazy i nakazy, a potem lepi dwie setki pierogów.
Bartek Kieżun
Sernik krakowski

Sernik krakowski

Każdy kraj, a nawet region, ma swój sernik. Dziś jemy krakowski i zastanawiamy się, czy wystąpi na stole w święta.
Tomek Zielke
Jak zrobić pierogi?

Jak zrobić pierogi?

Który przepis na ciasto jest najlepszy? Jakim farszem je wypełniać?
Bartek Kieżun
Likier z kumkwatów

Likier z kumkwatów

Są takie rzeczy – miejsca, książki czy autorzy – które chodzą za człowiekiem. Można je lekceważyć i udawać, że wcale tak nie jest. Koniec końców okaże się, że to na nic, bo i tak dopną swego!
Agata Wojda
Śledzie z dynią, pomarańczą i paprykowym majonezem

Śledzie z dynią, pomarańczą i paprykowym majonezem

Agata Wojda opowiada o miłości do opery i na dobry początek sezonu serwuje śledzie z dynią i pomarańczą.
Tomek Zielke
Jak przygotować świątecznego śledzia?

Jak przygotować świątecznego śledzia?

Śledzie można podawać na dziesiątki sposobów. O czym należy pamiętać przy ich przygotowywaniu?
Bartek Kieżun
Prowansja: pain brioche

Prowansja: pain brioche

Krakowski Makaroniarz szuka włoskich śladów w Prowansji i odnajduje zimowy komfort w słodkiej chałce.
Tomek Zielke
Jak zrobić bułeczki cynamonowe?

Jak zrobić bułeczki cynamonowe?

Najlepszy sposób na słodkie i puszyste bułeczki o korzennym aromacie.
Tomek Zielke
Jak zrobić purée ziemniaczane?

Jak zrobić purée ziemniaczane?

Najlepszy sposób na lekkie i kremowe purée ziemniaczane.
Bartek Kieżun
Champignons provençaux

Champignons provençaux

Francja zaskakuje Bartka Kieżuna wiatrem, mandatem i smakołykami.
Agata Wojda
Żeberka pieczone w czerwonym winie, kawie i kaparach

Żeberka pieczone w czerwonym winie, kawie i kaparach

Podobno moc kawy odkryto, obserwując podjadające jej ziarna kozy, które po takiej przekąsce były niezwykle ożywione. Co jeszcze w kawie piszczy?
Tomek Zielke
Jak zrobić tartę Tatin?

Jak zrobić tartę Tatin?

Sposób na najprostszy i prawdopodobnie najlepszy deser jabłkowy na świecie.

© KUKBUK 2018