Blogi - Strona 5 z 54 - KUKBUK

Blogi

Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i mołdawska wieś

Krakowski Makaroniarz i mołdawska wieś

Sielska opowieść o urokach prowincjonalnego krajobrazu i kuchni Mołdawii.
Bartek Kieżun
Kulinarny przewodnik po Porto – co i gdzie zjeść

Kulinarny przewodnik po Porto – co i gdzie zjeść

Jak polubić się z drugim największym miastem Portugalii, radzi Krakowski Makaroniarz.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i ciastka z Apulii

Krakowski Makaroniarz i ciastka z Apulii

Włochy też potrafią zawieść oczekiwania. Na szczęście zawsze znajdą się słodkości, które poprawią humor!
Tomek Zielke
Jak przygotowywać młode ziemniaki?

Jak przygotowywać młode ziemniaki?

Jak najlepiej podawać ten wyczekiwany delikates późnej wiosny? O co chodzi z gotowaniem w soli i czy robienie z nich puree ma sens?
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i ośmiornica

Krakowski Makaroniarz i ośmiornica

Ręka do góry, kto ma awersję do owoców morza. Przepis Bartka Kieżuna może wam nieźle namieszać w głowach.
Tomek Zielke
Jak przygotować młodą kapustę?

Jak przygotować młodą kapustę?

Smażona, duszona, surowa, a może pieczona? Jak najlepiej wykorzystać typowo polski produkt, jakim jest młoda kapusta?
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i ciasto z truskawkami

Krakowski Makaroniarz i ciasto z truskawkami

Jak spożytkować zbyt długi poranek? Najlepiej coś upiec – z truskawkami w roli głównej.
Tomek Zielke
Jak zrobić spring rolls?

Jak zrobić spring rolls?

Świeże warzywa zawinięte w cienkie płaty ciasta ryżowego – najlepszy sposób na wiosenną ucztę w azjatyckim stylu.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i nalewka z dzikiego bzu czarnego

Krakowski Makaroniarz i nalewka z dzikiego bzu czarnego

Bzy w Kalabrii kwitną miesiąc wcześniej niż u nas, zresztą nie tylko one. Mamy zatem kulinarną powtórkę z rozrywki. Zaczęło się od włoskich szparagów i truskawek, a kończy na bzie, i to dzikim!
Tomek Zielke
Jak zrobić wiosenną tartę z warzywami?

Jak zrobić wiosenną tartę z warzywami?

Tarta z maślanego ciasta kruchego, wypełniona warzywami, serem i kremem jajecznym – najlepszy sposób na przywitanie wiosny.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i lody, które zawiodły

Krakowski Makaroniarz i lody, które zawiodły

Przemierzaliśmy Kalabrię w poszukiwaniu atrakcji kulinarnych i tych mających związek z historią sztuki. Trafiliśmy na truskawki, a tego nie spodziewaliśmy się wcale.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i dramatyczny brak szparagów

Krakowski Makaroniarz i dramatyczny brak szparagów

Hotele bywają świetne, ale pozbawiają możliwości gotowania. To problem zwłaszcza wtedy, gdy jest się we Włoszech i trwa sezon na szparagi. Ale po kolei…

© KUKBUK 2018