Blogi - Strona 47 z 51 - KUKBUK

Blogi

Bartek Kieżun
Risotto di zucca con oscypek

Risotto di zucca con oscypek

Zucca, po polsku dynia. Czy da radę mocnemu smakowi wędzonego oscypka? Żeby w bacówce sprawdzić, czy to połączenie zadziała, szans nie było, ale zaraz po powrocie przekonałem się, że trop był właściwy.
Agata Wojda
Pieczona feta z pomidorami, fenkułem i szpinakiem

Pieczona feta z pomidorami, fenkułem i szpinakiem

„Umyj głowę i pomaluj rzęsy, bo w samolocie będziesz najważniejszą osobą po pilocie” – napisała do mnie koleżanka lecąca na Cypr i czytająca właśnie wywiad ze mną w pokładowej gazetce. Następnego dnia miałam frunąć do Grecji.
Bartek Kieżun
Tozzetti

Tozzetti

Ciasteczka z kandyzowaną skórką pomarańczową – doskonały dodatek do kawy.
Agata Wojda
Suwalskie okonie w marynacie à la bałtycki śledź po ojcowsku

Suwalskie okonie w marynacie à la bałtycki śledź po ojcowsku

Mam wakacje i wyjeżdżam nad morza. Zaczynam od krajowego z którego zamierzam wyciągnąć trochę jodu i melancholii, a kończę egejskim, które ze mnie następnie wyciągnie trochę potu i kalorii. Znowu porzucam gotowanie i liczę na talent innych.
Bartek Kieżun
Zbaraniał cały świat

Zbaraniał cały świat

Zanim się obejrzeliśmy wylądowaliśmy na małopolskiej wsi, by w towarzystwie podobnych obżartuchów przeżyć meksykańską fiestę z baranem w roli głównej.
Bartek Kieżun
Parmigiana di melanzane

Parmigiana di melanzane

Według Jeanne Carola Francesconi to chwała neapolitańskiej kuchni. Co roku 25 sierpnia mieszkańcy Lecce w Apulii zjadają ową chwałę rodem z Neapolu. Drodzy państwo, przed wami Parmigiana di Melanzane.
Bartek Kieżun
Fasola po włosku

Fasola po włosku

Przepis na fasolę z miętą to idealna propozycja na upalne popołudnie.
Agata Wojda
Wakacyjna babka ziemniaczana

Wakacyjna babka ziemniaczana

Nic w lecie nie robi na mnie większego wrażenia. Żadne poziomki, młode orzechy laskowe, duszone opieńki, czy malinowe pomidorzyska. Najważniejszy jest tłusty, kleisty, posklejany boczkiem i duszoną cebulą gruby placek z kartofli!
Bartek Kieżun
Ravioli di scamorza con olio di tartufi

Ravioli di scamorza con olio di tartufi

Jako Italofil sięgnąłem po „Smakując Toskanię” i zatęskniłem za...Toskanią. Do natychmiastowego wykonania przeznaczyłem ravioli.
Bartek Kieżun
Moscato zabaione z gruszką

Moscato zabaione z gruszką

Gruszki z kremem w kąpieli wodnej, czyli przepis na deser dodający sił.
Bartek Kieżun
Gelato (najbardziej!) Italiano w Krakowie

Gelato (najbardziej!) Italiano w Krakowie

W Perugii robi się lody i uczy się innych, jak robić fantastyczne zimne cuda! Choć by to sprawdzić, nie trzeba jechać do Włoch.
Agata Wojda
Karkówka z pastą z pieczonej papryki i orzechów

Karkówka z pastą z pieczonej papryki i orzechów

Gdybym miała Truck’a, to poprosiłabym kogoś, aby mi go zaparkował nad Wisłą. Dojechałabym do niego autobusem, zapuściła wąsy, podwinęła mankiety białej koszuli, założyła fartuch z bakłażanem i zaczęła swoją wakacyjną przygodę.

© KUKBUK 2018