Blogi - Strona 40 z 50 - KUKBUK

Blogi

Agata Wojda
Jagodowe ciasto do kawy

Jagodowe ciasto do kawy

Znajomi spędzili ostatni weekend w Paryżu. Zazdroszczę. Też się bywało. Paryż to pułapka kulinarna – turysta, otumaniony wzrokiem gargulca, wsłuchany w akordeonowe „Sous le ciel de Paris”, zadzierający głowę, by zobaczyć rusztowanie Eiffla, jest w stanie zachwycić się najgorszą zupą cebulową świata. I jeszcze z dumą uwieczni ją na zdjęciu, a także siebie, ślimaki i (przy odrobinie szczęścia) resztki żab.
Bartek Kieżun
Pokrzepka na miodzie

Pokrzepka na miodzie

Pokrzepka to napitek z miodem i szczyptą imbiru, który rozgrzeje każdego.
Agata Wojda
Dynia zapiekana z kuskusem i oscypkiem

Dynia zapiekana z kuskusem i oscypkiem

Czy kiedykolwiek przypuszczaliście, że powstanie ranking kucharzy najlepiej ubranych w czasie wolnym?
Bartek Kieżun
Pasta con fichi e pesto

Pasta con fichi e pesto

Jesienne smaki – proste danie z makaronem wzbogacone figami podsmażonymi w karmelu.
Agata Wojda
Faszerowana sucha sechlońska

Faszerowana sucha sechlońska

Szukajcie Trzech Znaków Smaku, bo są już na waszej kulinarnej drodze. Teoretycznie trzy, a tak naprawdę aż trzydzieści siedem, bo tyle znajduje się na liście produktów regionalnych i tradycyjnych chronionych przez Unię Europejską.
Bartek Kieżun
Włoski Berlin

Włoski Berlin

Dotarłem do Berlina. Przez Kołobrzeg. Oczywiście z postanowieniem wyszperania w Berlinie małej porcji Italii.
Agata Wojda
Hiszpańskie grzanki z domowym ailloli

Hiszpańskie grzanki z domowym ailloli

Wspomniałam kiedyś o próbie zrozumienia świata poprzez zapachy. Winiarze, kawosze, olejarze pracują nosem. Mój brat także, bo podtyka pod nos każdą rzecz, nim spróbuje. Przepiękny wrzesień trwa. Zaraz zacznie pachnieć październikiem, czyli mokrym liściem, mroźnym porankiem, herbatą z cukrem i sosami z duszonych mięs. Lubię, gdy porę roku można wywąchać.
Bartek Kieżun
Pasta e fagioli

Pasta e fagioli

Przepis na makaron z fasolą doprawiony szałwią i świeżym rozmarynem. Danie, które znika z talerza w zawrotnym tempie.
Agata Wojda
Sałatka z arbuza, halloumi, papryki i ziaren słonecznika

Sałatka z arbuza, halloumi, papryki i ziaren słonecznika

Mały aperitif wakacyjny, czyli krótki Sopot przed hiszpańskim leżakiem. Hostel ten sam co zwykle, tylko podłoga jakoś dziwnie skrzypiąca, jakby chodził po niej duch.
Bartek Kieżun
Torta di frutta

Torta di frutta

Idealny deser na pożegnanie lata? Owocowa tarta pachnąca rozmarynem i likierem.
Agata Wojda
Ajwar pani Jadzi

Ajwar pani Jadzi

Nie ma kuchni bez muzyki. Ani domowej, ani restauracyjnej. W najlepszych lokalach jest przyzwolenie na muzykę tylko podczas produkcji i sprzątania. W godzinę „W jak wydawka” zapada cisza, odtąd panuje skupienie i rozlega się tylko głos czytający czeki z klasycznym „yes, chef”!
Bartek Kieżun
Animelle con capperi e limone

Animelle con capperi e limone

Mięso na kwaśno? Czemu nie? Grasica z cytryną i kaparami może zaskoczyć.

© KUKBUK 2018