Blogi - Strona 4 z 54 - KUKBUK

Blogi

Tomek Zielke
Jak zrobić ciasto z borówkami?

Jak zrobić ciasto z borówkami?

Najlepszy sposób na wykorzystanie sezonu na borówki. Nadadzą się zarówno dzikie, jak i hodowlane owoce.
Bartek Kieżun
Jak nie zmasakrować kuchni włoskiej?

Jak nie zmasakrować kuchni włoskiej?

Z waszych maili i komentarzy wynika wprost: masakra na kuchni włoskiej w Polsce dokonuje się codziennie. Nikt za to co prawda nie trafia do więzienia, bo szkodliwość czynu niewielka, ale namawiam wszystkich miłośników makaronu do buntu. Czas otworzyć usta i powiedzieć: basta!
Tomek Zielke
Jak zrobić hiszpańską tortillę?

Jak zrobić hiszpańską tortillę?

Ziemniaczany omlet to najprostszy sposób na przekąskę, lekki obiad czy kolację.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz w Piemoncie

Krakowski Makaroniarz w Piemoncie

Przez swoje bogactwo kulinarne Piemont wydaje się prawdziwym wyzwaniem nawet dla foodies. Sery, orzechy, czekolada, wędliny - jak to wszystko zmieścić?
Tomek Zielke
Jak zrobić focaccię?

Jak zrobić focaccię?

Miękki, lekki miąższ i chrupiąca skórka – jakiej mąki użyć, ile wody, soli i drożdży dodać, by za każdym razem osiągać sukces?
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i niezwykła wyspa

Krakowski Makaroniarz i niezwykła wyspa

Na stykach kultur i kuchni rodzą się najsmaczniejsze wynalazki kulinarne.
Tomek Zielke
Jak zrobić flan?

Jak zrobić flan?

Kremowy, wytrawny hiszpański deser z karmelem – jakie procesy sprawiają, że standardowe produkty wchodzące w jego skład zmieniają się nie do poznania?
Bartek Kieżun
Zbrodnie na kuchni włoskiej

Zbrodnie na kuchni włoskiej

Śmietana wlana do carbonary i sztywne risotto to przykłady mrożące krew w żyłach. A jakie wy widzieliście zbrodnie na włoskiej kuchni?
Tomek Zielke
Jak zrobić gazpacho?

Jak zrobić gazpacho?

Wersja dwugodzinna czy pięciominutowa? Który sposób na hiszpański chłodnik z pomidorów jest najlepszy?
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i 7 włoskich przepisów na obiad

Krakowski Makaroniarz i 7 włoskich przepisów na obiad

Chyba w końcu przyszło lato. Po dziwnie upalnej wiośnie zrobiło się zimno, co mnie zbiło z pantałyku, więc teraz cieszę się jak dziecko. I gotuję letnie włoskie obiady, bo pasują do polskiej aury jak znalazł.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i deser z weneckiego getta

Krakowski Makaroniarz i deser z weneckiego getta

Z Wenecją będą mi się kojarzyły słodycze. Ale nie każde, bo najbardziej zapamiętałem te kupowane na terenie getta. Ta wyjątkowa dzielnica ma bardzo dużo uroku, i to nie tylko kulinarnego.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i 7 mołdawskich potraw, których musicie spróbować

Krakowski Makaroniarz i 7 mołdawskich potraw, których musicie spróbować

Bałabuszki, sarmale, wino. Z czego jeszcze słynie mołdawska kuchnia?

© KUKBUK 2018