Blogi - Strona 3 z 54 - KUKBUK

Blogi

Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i grzyby

Krakowski Makaroniarz i grzyby

Włoskich pomysłów na grzyby są dziesiątki. Mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego bawią się nimi w kuchni odważnie i na wiele sposobów, bo grzyby po prostu kochają. Oto kolejna cecha, która łączy mieszkańców kraju nad Wisłą i kraju nad Tybrem.
Tomek Zielke
Jak przygotować wegetariańskie burgery?

Jak przygotować wegetariańskie burgery?

Nie da się ukryć, że pomiędzy daniami roślinnymi i mięsnymi występuje znaczna różnica. I choć niektóre produkty, jak na przykład zaawansowany technologicznie Impossible Burger, mają ponoć - nie próbowałem - cechy niemal identyczne jak mięso, to w większości przypadków ten efekt jest nie do uzyskania. Czy burgery roślinne mają szansę pokonać wersję mięsną?
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i malinowa nalewka

Krakowski Makaroniarz i malinowa nalewka

Czasy kiedy zalewałem spirytusem wszystko, mam już za sobą, ale słoiki pełne dziwnych płynów nadal zdobią półkę w spiżarni. Ostatnio otworzyłem jeden z nich i przez dłuższą chwilę nie miałem pojęcia co wącham, bo niby róża, a niby malina… Cóż to może być?
Tomek Zielke
Jak zrobić placki ziemniaczane?

Jak zrobić placki ziemniaczane?

Jakie procesy odpowiadają za cudowną konsystencję, smak i aromat domowych placków ziemniaczanych?
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i focaccia di zucca

Krakowski Makaroniarz i focaccia di zucca

Na targu pokazały się dynie. To znak, że zaczyna się sezon. A skoro tak, to trzeba jeść wszystko z dynią, bo nim skończy się grudzień, nie będzie po niej nawet śladu. Myślę, że to może mieć coś wspólnego z karocą Kopciuszka.
Tomek Zielke
Jak zrobić parmigianę z bakłażanów?

Jak zrobić parmigianę z bakłażanów?

Solić, odciskać, smażyć, grillować, panierować? Jaki sposób obróbki bakłażanów wybrać do przygotowania tej włoskiej zapiekanki?
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i bułki prosto z Turcji

Krakowski Makaroniarz i bułki prosto z Turcji

Mało jest miejsc tak zachwycających jak Stambuł. I mało takich, które mają podobną siłę przyciągania.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i letni obiad Sophii Loren

Krakowski Makaroniarz i letni obiad Sophii Loren

Zawsze się uśmiecham, kiedy słyszę pytanie, czy podczas pobytu we Włoszech robię notatki. Wiem dobrze, jaka będzie reakcja na moją odpowiedź.
Tomek Zielke
Jak zrobić mirabelkowe clafoutis?

Jak zrobić mirabelkowe clafoutis?

Ten błyskawiczny w przygotowaniu deser z sezonowymi owocami to prawdziwa gratka dla zabieganych łasuchów.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz, tureckie pide i sekrety wojny trojańskiej

Krakowski Makaroniarz, tureckie pide i sekrety wojny trojańskiej

Mam słabość do mitów. Do wszelkich historii i legend, którymi obrastają miejsca. Mnóstwo ich – i związanych z nimi mitologicznych opowieści – w Italii, ale nie tylko tam!
Tomek Zielke
Jak zrobić sos pomidorowy?

Jak zrobić sos pomidorowy?

Późne lato to najlepszy moment na przygotowanie znakomitego sosu do makaronu.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i włoski kalafior

Krakowski Makaroniarz i włoski kalafior

Włochy to po Chinach i Indiach trzeci producent kalafiora na świecie. Na Półwyspie Apenińskim to warzywo je się przez cały rok, choć sezon na nie to głównie miesiące zimowe. To wtedy ulice Katanii są fioletowe.

© KUKBUK 2018