Blogi - Strona 2 z 54 - KUKBUK

Blogi

Tomek Zielke
Jak zrobić pływające wyspy – Ile Flottante?

Jak zrobić pływające wyspy – Ile Flottante?

To deser minimalistyczny, ale wymagający uwagi oraz dobrej znajomości techniki. Przeczytajcie moją relację i przygotujcie najpyszniejszy deser z jajkiem w roli głównej.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i pomarańcze

Krakowski Makaroniarz i pomarańcze

Nie znoszę zimy! Nie lubię marznąć. A z zimowych sportów najbardziej podnieca mnie siedzenie przed kominkiem. Z mojej perspektywy zima ma tylko jeden plus. Są nim pomarańcze!
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i pan co’santi

Krakowski Makaroniarz i pan co’santi

Kuchnia włoska zachwyca niewymuszoną sezonowością. Wczesną jesienią, kiedy dojrzewają winogrona, we Florencji podaje się schiacciatę, a nieco później, gdy robi się zimno i orzechy wyłażą ze skorupek, pojawia się pan co’santi.
Tomek Zielke
Jak zrobić crème brûlée?

Jak zrobić crème brûlée?

Przyrządzanie kremów jajecznych to jedna z najprzydatniejszych umiejętności, jakie możemy nabyć w kuchni. Zrozumienie przemian, którym poddawane są jajka w trakcie ogrzewania, pozwoli nam na skuteczne i bezstresowe przygotowywanie dziesiątek typów dań zarówno słodkich, jak i wytrawnych.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i mediolańska kajzerka

Krakowski Makaroniarz i mediolańska kajzerka

Michetta to mediolańska kajzerka. Idealnie nadaje się jako baza kanapki, słonej, słodkiej, dosłownie każdej. Skąd się jednak wzięła kajzerka w stolicy Lombardii i czy na pewno jest… kajzerką? To sprawa godna Herkulesa Poirot.
Tomek Zielke
Jak zrobić popcorn?

Jak zrobić popcorn?

Uzyskanie idealnej partii popcornu, chrupiącej, lekkiej i wolnej od tłustego nalotu, wcale nie jest łatwe. Sukces zależy od wielu czynników – jakości ziaren, ilości tłuszczu, tempa ogrzewania, docelowej temperatury i sposobu przyprawienia. Niewielkie modyfikacje tych zmiennych mogą dać diametralnie różne rezultaty, co stwarza naprawdę duże pole do eksperymentowania.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz w Maroku

Krakowski Makaroniarz w Maroku

Odwiedziłem Maroko już jesienią. Było jakby nieco chłodniej, jakby bo bywało, że rtęć na termometrze dobijała do 35 stopni. Jednak Maroko jesienią to nie tylko słońce! Oto dziesięć rzeczy, które trzeba zrobić w tym kraju!
Tomek Zielke
Jak zrobić muffinki?

Jak zrobić muffinki?

Muffinki należą do ciast prostych i szybkich. Nie potrzeba długiego czasu na fermentację drożdży, nie musimy wielokrotnie zawijać, rozwałkowywać i chłodzić przekładanego masłem ciasta ani nawet osobno ubijać bezy.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz w Chorwacji

Krakowski Makaroniarz w Chorwacji

Jesienią na Istrii zaczyna się sezon na białe trufle. Potrwa mniej więcej do Bożego Narodzenia. Warto się tam wybrać, by ich skosztować, ale Istria ma też kilka innych zalet. Oto najlepsze powody do jesiennej wyprawy!
Tomek Zielke
Jak zrobić tortille kukurydziane?

Jak zrobić tortille kukurydziane?

Od nixtamalizacji do tacos – poznajcie cudowne przemiany kukurydzy. Pisanie o tortilli, tak ważnym dla Meksyku produkcie, jest niezwykle trudne, szczególnie z perspektywy obcokrajowca.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i risotto z rydzami

Krakowski Makaroniarz i risotto z rydzami

Mam blisko do lasu. Korzystam zatem na całego. W lipcu borowiki plątały mi się po kuchni w ilościach większych niż mrówki, a tych ostatnich było całkiem sporo! A teraz? Teraz nastał czas na rydze!
Tomek Zielke
Jak zrobić tom kha gai?

Jak zrobić tom kha gai?

Tajską zupę tom kha gai, pod warunkiem że zatroszczymy się o wcześniejsze przygotowanie bulionu, który jest jej podstawą i składnikiem wymagającym najdłuższej preparacji, przygotujemy w kilkanaście minut. Najczęściej występuje ona jako część kilkudaniowego posiłku, ale nie widzę przeszkód, by podać ją samą, z odrobiną ryżu jaśminowego, w ramach lekkiego obiadu czy kolacji.

© KUKBUK 2018