Torta di frutta - KUKBUK

Torta di frutta

Idealny deser na pożegnanie lata? Owocowa tarta pachnąca rozmarynem i likierem.
Bartek Kieżun

Bartek Kieżun

Krakowski Makaroniarz
Bartek Kieżun, z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie KUKBUK, stale współpracuje z Radiem Kraków. Jako kucharz gotuje, karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych. Autor książki „Italia do zjedzenia"

ciasto oliwki kukbuk

Do Agrigento pojechaliśmy oglądać Dolinę Świątyń. Po przyjeździe do miasta usiłowaliśmy trafić do pensjonatu. Kręciliśmy się po starym mieście i bezskutecznie próbowaliśmy skręcić we właściwą przecznicę. Słońce zdążyło już zajść, świątynie majaczyły na horyzoncie, a ja miałem majaki od gapienia się na mapę albo ze zmęczenia.

Cudem dotarliśmy na właściwy plac, skąd odebrał nas właściciel pensjonatu, który ucieszył się chyba bardziej od nas, że w końcu dojechaliśmy. Zaparkowaliśmy pod ratuszem, co również szalenie uradowało naszego gospodarza, ponieważ znalezienie miejsca parkingowego w centrum było w zasadzie niemożliwe.

Książkę„Kropli oliwy” Simonetta Agnello Hornby, zamykają rodzinne przepisy zbierane od babć i ciotek. Kiedy naszła mnie ochota na ciasto, upewniłem się, że wszystko mamy: jajka są, mąka jest, drożdże są, cukier jest! No to do dzieła!

ciasto oliwki kukbuk
ciasto oliwki kukbuk

Ulokowaliśmy się w pokoju z wyjściem na dziedziniec, na którym mieszkały dwa koty, jeden mops i tuzin żółwi. Menażeria nieco nas zaskoczyła, ale nasza obecność nie peszyła zwierzyńca wcale. My rozłożyliśmy na stole produkty spożywcze nabyte tu i ówdzie w ciągu dnia, a zwierzęta rozłożyły się u naszych stóp.


My jedliśmy i one jadły – nas jednak cechowało nieco więcej wyczucia i ogłady, bowiem po skończonej kolacji nie zsikaliśmy się w kąciku! Cóż, życie – pomyślałem, kończąc wino.


Następnego dnia udaliśmy się do Doliny Świątyń.

Agrigento przypomniało mi się pod wpływem wakacyjnych lektur, tam właśnie mieszkała autorka „Kropli oliwy” Simonetta Agnello Hornby. W jej wspomnieniach jest dużo migdałowych drzew, które porastają Dolinę Świątyń także dziś.

ciasto oliwki kukbuk
kukbuk torta di frutta

Torta di frutta

1 ciasto n

Przygotowujemy owoce. Wybieramy winogrona bez pestek lub drylujemy, jeśli trafiły nam się takie z pestkami. (Jabłka i gruszki należy obrać i pokroić na kawałki). Skrapiamy je sokiem i posypujemy skórką z cytryny. Odstawiamy na bok. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami i solą. Na koniec do miski dokładamy owoce i wlewamy kieliszek arancello. Mieszamy raz jeszcze i tak przygotowaną masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej cukrem. Posypujemy listkami rozmarynu i kilkoma owocami.

Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.

Idealny deser na koniec lata, zwłaszcza z mlekiem migdałowym.

 


© KUKBUK 2018