Spaghetti all’Amatriciana - KUKBUK

Spaghetti all’Amatriciana

Szybko, prosto i przepysznie, prosty przepis na włoski obiad – spaghetti all’ amatriciana.
Bartek Kieżun

Bartek Kieżun

Krakowski Makaroniarz
Bartek Kieżun, z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie KUKBUK, stale współpracuje z Radiem Kraków. Jako kucharz gotuje, karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych. Autor książki „Italia do zjedzenia"

Spaghetti all’Amatriciana kukbuk

Sophia Loren robi się wściekła, gdy zbyt długo nie je makaronu. To wcale nie dziwi, mieszka w Rzymie a miłość rzymian do jedzenia, a w szczególności do makaronu nie zna granic. Z tego gorącego uczucia powstały cztery najsłynniejsze przepisy na spaghetti.

Za  odpowiedzialni są węglarze. Rzymski woźnica nie mógł być gorszy od węglarza i stworzył swój przepis na makaron alla . mimo, że wywodzi się z Kampanii, po małych zmianach znana jest jako rzymska córa. Podobnie jak jej siostra z , małej miejscowości w Lacjum. Co łączy te wszystkie przepisy? Proste składniki i krótki czas potrzebny do ich wykonania. To wynika wprost z życia ich autorów.

Za daniami, które dziś znajdziecie zarówno w skromnej trattorii jak i rozbuchanej ristorante, stoi prosty i biedny jak mysz kościelna lud rzymski.

To nie są dania z papieskiego stołu. To bieda kuchnia w swojej szczytowej formie. Przecież nikt po przepracowaniu całego dnia nie mógł poświęcić wielu godzin na gotowanie. A dziś? Dziś po prostu musimy pracować pół albo i cały dzień, żeby móc w luksusowych delikatesach kupić produkty do dań wymyślonych przez biedny rzymski lud. Niezbadane są wyroki losu. Węglarz by się uśmiał. Jak zapamiętać skład sosów do makaronu? Taką na przykład ? Mnie z pomocą przyszła Elena Kostiukovitch, historyczka, zajmująca się kuchnią włoską, autorka „Sekretów kuchni włoskiej”.  to cztery razy”P”. Pomidory,. A jak ją przygotować?

Spaghetti all’Amatriciana kukbuk
Spaghetti all’Amatriciana kukbuk
Spaghetti all’Amatriciana kukbuk
Spaghetti all’Amatriciana kukbuk
Spaghetti all’Amatriciana kukbuk

Spaghetti all’Amatriciana

2 porcje d

Wstawiamy wodę na makaron, który przygotowujemy jednocześnie z sosem.  można już kupić w Polsce, ale gdybyście mieli problem, odpowiednie będzie wędzone podgardle. Mięso należy pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Gdy wytopi tłuszcz dodać pomidory i drobno pokrojone . Gdy makaron będzie prawie gotowy, sos trzeba posolić i dodać odrobinę czarnego pieprzu, wyłączyć. Makaron odcedzić, wyłożyć na talerze i polać sosem. Po posypaniu  danie jest gotowe. P.S. Wspominana tydzień temu Marlena de Blasi w rzymskiej trattorii została zaproszona do spróbowania . To a bez pomidorów. Tak ze swojego dzieciństwa zapamiętał to danie kucharz. Zaczynamy tak samo: wytapiamy  na rozgrzanej patelni, dodajemy jedną sporą cebulę i. Po krótkim smażeniu, wrzucamy tak przygotowany sos do ugotowanego makaronu. Dodajemy trochę gorącej wody i posypujemy to . Solimy, pieprzymy, mieszamy i podajemy. Pyszne. Smakowałoby nawet Sophii Loren.

 


© KUKBUK 2018