Pasta alla siciliana - KUKBUK

Pasta alla siciliana

Na zaostrzenie apetytu, prosty pomysł na początek obiadu – makaron z anchois.
Bartek Kieżun

Bartek Kieżun

Krakowski Makaroniarz
Bartek Kieżun, z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie KUKBUK, stale współpracuje z Radiem Kraków. Jako kucharz gotuje, karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych. Autor książki „Italia do zjedzenia"

sos bavette kukbuk

Nie znoszę Bożego Narodzenia! Na hasło „Wesołych Świąt!” jeżę się tak samo, jak na myśl o smażonym karpiu.

A przez cały czas w kuchni i poza nią będę wcinał: pomarańcze, mandarynki i klementynki – protestuję przeciw wszelkim świętom.

Na fot m.in: szopka neapolitańska i Werona w detalu.

sos bavette kukbuk

Sos do bavette

2 porcje c

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno pokrojony czosnek, zanim się zrumieni dokładamy rozdrobnione anchois i orzechy, po chwili dorzucamy posiekaną pietruszkę. Solimy i solidnie pieprzymy. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Nakładamy na talerze i posypujemy pecorino. No i szybkie i pyszne primi gotowe.

A przez cały czas w kuchni i poza nią będę wcinał: pomarańcze, mandarynki i klementynki na pohybel świętom wszelkim. Z Bożym Narodzeniem na czele. Na fot m.in: szopka neapolitańska i Werona w detalu.

pasta siciliana makaron krakowski makaroniarz kukbuk
pasta siciliana makaron krakowski makaroniarz kukbuk
pasta siciliana makaron krakowski makaroniarz kukbuk
pasta siciliana makaron krakowski makaroniarz kukbuk

© KUKBUK 2018