Krakowski Makaroniarz i 7 włoskich przepisów na obiad - KUKBUK

Krakowski Makaroniarz i 7 włoskich przepisów na obiad

Chyba w końcu przyszło lato. Po dziwnie upalnej wiośnie zrobiło się zimno, co mnie zbiło z pantałyku, więc teraz cieszę się jak dziecko. I gotuję letnie włoskie obiady, bo pasują do polskiej aury jak znalazł.
Bartek Kieżun

Bartek Kieżun

Krakowski Makaroniarz
Bartek Kieżun, z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie KUKBUK, stale współpracuje z Radiem Kraków. Jako kucharz gotuje, karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych. Autor książki „Italia do zjedzenia"

Prosty włoski obiad: gnocchi

W Małopolsce wysyp grzybów. Trudno się dziwić, bo w ciepło jest w sam raz, a czasem w nocy popada. Efekt to las pełen borowików, kurek, jest też nieco maślaków i koźlarzy. Do lasu mam niedaleko, zatem korzystam na całego. Jeden z pomysłów na kurki to zrobić nich sos do gnocchów. Kluseczki są delikatne, grzyby krótko przesmażone na maśle chrupią pod zębem i naprawdę niewiele więcej do szczęścia potrzeba.

gnocchi pesto kukbuk

Pasta con funghi porcini

Borowiki Włosi obróbką termiczną traktują krótko. Nie ma powodów by znęcać się nad tymi szlachetnymi grzybami. Wystarczy pikantna papryczka, czosnek i makaron, by powstał obiad godny królewskich stołów. Zatem nie czekajcie na jesień i idźcie na grzyby już!

makaron borowiki kukbuk

Peperoni con mandorle

W Bazylikacie słońce potrafi dać w kość. Przezorni mieszkańcy regionu jedzą lekko i łączą ze sobą smaki pozornie nieprzystające, bo co innego można powiedzieć o umieszczeniu w jednym garnku papryki, rodzynek i migdałów. Ja się nieco zdziwiłem, ale gnany ciekawością postanowiłem spróbować. Wyszło super!

Peperoni con mandorle kukbuk

Pestun di fave lub maro

Genua to nie tylko pesto. To także sos przyrządzany z młodych ziaren bobu. Ma piękny kolor, a do tego pięknie smakuje, bo jego smak podbijają świeża mięta i pecorino. Podobnie traktują bób w Apulii. Suszony, a później namoczony i ugotowany jest rozcierany w moździerzu na świetny sos do makaronu. Nie wierzycie w ani jeden ani w drugi? To zacznijcie od wersji z Ligurii i w mig będziecie wiedzieć o co mi chodzi.

pesto z bobu kukbuk

Pasta con fave e pancetta

Bobu jak grzybów nigdy dość! A że sezon powoli zaczyna się kończyć, mam dla Was pomysł na makaron i bobem i pancettą, którego letniość podkreślają jeszcze pomidory. Dla mnie połączenie mistrzowskie i esencja szybkiej i pełnej smaku kuchni włoskiej.

makaron bob pancetta kukbuk

Granita di fragole

Granita to dla mnie najlepsza wersja lodów. Bez dodatków, bez zagęszczaczy, spulchniaczy i całej reszty tablicy Mendelejewa. W domu każdy może zrobić ją bez problemu, wystarczy bowiem blender i widelec. Jeszcze przez kilka dni będę robił truskawkową, bo jest boska, ale tą samą metodą traktuję nieco później maliny i przez całe lato mam lody. Zdrowe!

kukbuk bartek kiezun granita truskawki

Carpaccio z borowików

A na koniec (i tak wiem, że słodkie już było, czyli deser, a po nim już nic nie powinno się pojawiać – a jednak) mam pomysł dla najbardziej zagorzałych kuchennych leni. Wystarczy pociąć borowiki w plastry, skropić oliwą, posypać pieprzem, odrobiną sera i zielonej pietruszki, by przekonać się, że Król jest tylko jeden: to BOROWIK!

Smacznego lata!

carpaccio z borowików

© KUKBUK 2018