Deser nie tylko na andrzejki: sernik ze śmietaną - KUKBUK

Deser nie tylko na andrzejki: sernik ze śmietaną

Kremowy sernik według niemieckiej receptury, z cytryną i kwaśną śmietaną.
Bartek Kieżun

Bartek Kieżun

Krakowski Makaroniarz
Bartek Kieżun, z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie KUKBUK, stale współpracuje z Radiem Kraków. Jako kucharz gotuje, karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych. Autor książki „Italia do zjedzenia"

sernik ze smietana krakowski makaroniarz kukbuk

Nie ma złej pory dnia na dobry sernik. Nie ma też złej pory roku na podróże! Serniki uwielbiam wszystkie. Tak jak podróże. I tak jak sernik może być wiedeński, krakowski albo warszawski, tak podróż może odbyć się samolotem, autem albo pociągiem. Wszystko mi jedno. Nie ma lepszych, nie ma gorszych.

Rzucało mną nieco w tym roku. A skoro nadchodzi zima i rok się kończy, czas na małe podsumowanie.

Natura: w tej kategorii wygrywa Sardynia z jej pięknym wybrzeżem. Na wyspie jest w czym wybierać. Można usiąść na kamiennej plaży i gapić się na delfiny, można i na piaszczystej. Można samemu, bo plaż tam jest od groma, można też w towarzystwie. I chyba pierwszy raz w tym roku przesiedziałem na plaży ze trzy godziny i nie marudziłem, że mi się nudzi. Wnioski z tego można wyciągnąć dwa: albo plaża była super, albo ja się zestarzałem. Oczywiście stawiam na wniosek numer jeden.

sernik ze smietana krakowski makaroniarz kukbuk

Najfajniejsze miasto: Ateny. To była miłość od samego początku. Mimo że nie są piękne. Mimo że są brudne. Za Akropol i kolana uginające się w obliczu historii. I za souvlaki, które, okazało się, kocham w każdych okolicznościach przyrody. U handlarza z przenośnym grillem i po odstaniu swojego w kolejce do najsłynniejszej budy z tym greckim przysmakiem.


Najlepsze słodycze: Lizbona i jej pasteis de nata. Zjadłem ich chyba tysiąc, ale z chęcią popchnąłbym drugim tysiącem. Być może to pasteis nastrajają ludzi tak dobrze, bo w Lizbonie wszyscy wyglądają na zadowolonych.


 

Najlepsza kawa: Kijów, który przegonił niejedną europejską metropolię w jakości parzonej kawy. Hipsterskich kawiarni w mieście na pęczki, a każda daje doskonały trunek.

 

Największe zaskoczenie: Naumburg, małe powiatowe miasteczko w Saksonii-Anhalt. Z pięknymi gotyckimi kościołami i genialną katedrą. A zaskoczenie? Po wejściu do katedry stanąłem oko w oko z jednym z najpiękniejszych przykładów gotyckiej rzeźby, jakie miałem okazję w życiu zobaczyć. Co więcej, są to figury doskonale znane adeptom plastyki w polskiej szkole podstawowej, bo ich zdjęcia są w każdym podręczniku do nauki tego przedmiotu. Tak, tak, mimo że w podstawówce byłem jakiś czas temu, pamiętam je doskonale! Zaskoczenie numer dwa – rewelacyjne wina. Świetny sylvaner, riesling i weissburgunder! I trzy – tamtejszy cudowny sernik! A już połączenie sernika ze słodkim rieslingiem to jest strzał w dziesiątkę, w zasadzie nawet w sam środek dziesiątki!

sernik ze smietana krakowski makaroniarz kukbuk
sernik ze smietana krakowski makaroniarz kukbuk

Käsekuchen

6-8 porcji k

Składniki (tortownica o średnicy 26 cm)

Ser i śmietanę blendujemy. Żółtka ubijamy z cukrem. Po łyżce wrzucamy do nich ser i mieszamy mikserem ustawionym na najniższe obroty. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i esencję waniliową. Mieszamy łyżką. Dokładamy rodzynki, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy ponownie. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Formę do pieczenia wykładamy papierem, brzegi smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto do formy. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Sernik przed pokrojeniem należy dobrze wystudzić.

PS 1

Gdyby się chłopak za bardzo zrumienił, można go przykryć kawałkiem folii aluminiowej, ale niezbyt dokładnie!

PS 2

Tegoroczny sezon podróżniczy kończę we Florencji, więc lecę się pakować!


© KUKBUK 2018