7 najlepszych włoskich przepisów na wiosnę - KUKBUK

7 najlepszych włoskich przepisów na wiosnę

Zakwitły fiołki. To znak, że wiosna zbliża się do Polski wielkimi krokami.
Bartek Kieżun

Bartek Kieżun

Krakowski Makaroniarz
Bartek Kieżun, z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie KUKBUK, stale współpracuje z Radiem Kraków. Jako kucharz gotuje, karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych. Autor książki „Italia do zjedzenia"

wlochy

Pora zatem odstawić ciężkie, mięsne sosy, zapiekane lasagne i tłuste desery. I to wcale nie z powodów w stylu „wyzwanie bikini” czy podobnych. Po prostu czas pożegnać zimę. I tyle!

Słoneczne limoncello

Rzutem na taśmę radzę chwycić ostatnie włoskie cytryny i zrobić limoncello. Sezon kończy się nieubłaganie, a robienie włoskiego likieru na bazie argentyńskich owoców to jak jedzenie zupy widelcem. Nikt o zdrowych zmysłach się do tego nie weźmie, przecież wiadomo, że aromat cytryn z Sycylii jest nie do podrobienia. A kieliszek limoncello późnym wieczorem, w blasku zachodzącego wiosennego słońca, to wcale nie kicz – to może być po prostu bardzo przyjemna codzienność!

 

Frittata

Pędy chmielu w USA kosztują tyle co diamenty i perły. W Polsce jeszcze nie. Skorzystajcie zatem i powitajcie wiosnę najbardziej wiosenną włoską przystawką, czyli frittatą z pędami chmielu. Widać, że wczesną wiosną nawet w Italii się nie przelewało, cięło się zatem to, co wiło się po płocie, i spożywało pierwsze witaminy i mikroelementy, by poczuć w końcu na języku smaki inne od zimowych.

frittata

Zawijasy ze szczypiorku i pancetty

W sycylijskiej Katanii pierwsze podrygi wiosny obserwuje się już w styczniu. To wtedy gospodynie przerywają cebulkę w ogrodzie, a nadmiary szczypioru owijają w boczek i smażą po parę sekund z każdej strony. Rozkoszna przekąska na początek wiosny!

zawijasy

Risi e bisi

Niebawem mieszkańcy Wenecji będą świętować dzień, który w kalendarzu poświęcony jest Świętemu Markowi – patronowi miasta. Wówczas w każdym weneckim domu, na każdym stole pojawi się risi e bisi, czyli, krótko pisząc, ryż z groszkiem. Brzmi koszmarnie? Trudno – zmienicie zdanie, kiedy skosztujecie tego wyjątkowego risotta, którym wenecjanie karmią siebie i turystów już od setek lat.

risi

Insalata polpo e patete novelle

Pierwsze młode ziemniaki warto połączyć z ośmiornicą. Delikatne mięso i równie delikatne, ale pełne aromatu warzywa świetnie uzupełnią się w sałatce. Skontrastujcie ich smak z chrupiącymi rzodkiewkami, a w mig zrozumiecie, dlaczego w kuchni południowej Italii ta sałatka cieszy się aż taką renomą.

octo_salatka

Panzanella

Panzanella to sałatka nic, takie byle co. A jednak nie sposób się od niej oderwać, gdy pojawi się na talerzu. To nie tylko dobry sposób na pozbycie się resztek starego chleba, lecz także doskonała metoda na chrupanie pierwszych ogórków i aromatycznego selera naciowego. Dla mnie bomba! A i Bronzino nie miał nic przeciw, co jedynie dowodzi, że ten toskański przepis ma już jakieś 400 lat.

panzanella

Insalata di fave

Nie wiem jak wy, ale ja bób zawsze i w każdej postaci. Zwłaszcza z odrobiną mięty i pecorino. Ta sałatka to kolejny dowód na to, że w kuchni mniej znaczy więcej!

Z okazji pierwszych ciepłych dni życzę wam wiosennej eksplozji kulinarnych inspiracji i dobrego humoru! I byle szybko nastał czas bobu!

insalata-di-fave

© KUKBUK 2018