Blogi - KUKBUK

Blogi

Bartek Kieżun
Panissa – z ziemi włoskiej… do Francji, albo odwrotnie

Panissa – z ziemi włoskiej… do Francji, albo odwrotnie

O tym, że wiele łączy francuską Prowansję i włoską Ligurię już pisałem. Nie minęło wiele czasu, a ja znów znalazłem dowód na to, że granice wytyczane polityczną ręką niewiele znaczą, w zderzeniu z kulinarną rzeczywistością. Najlepszy dowód? La panissa!
Bartek Kieżun
Smak kulinarnej legendy

Smak kulinarnej legendy

Kulinarne legendy szalenie mnie kręcą. O ile jednak baśniowe opowieści z innych dziedzin zazwyczaj dobrze się kończą – no, może poza baśniami braci Grimm – o tyle z tymi dotyczącymi kuchni bywają problemy.
Tomek Zielke
Jak zrobić jajka po benedyktyńsku?

Jak zrobić jajka po benedyktyńsku?

Uchodzą za danie trudne i tajemnicze. Czy tak jest rzeczywiście?
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i przysmaki na włoski karnawał

Krakowski Makaroniarz i przysmaki na włoski karnawał

We włoskim karnawale główną rolę odgrywają tradycyjne słodycze, ale na ten wyjątkowy czas fajnie jest przygotować coś specjalnego. Dania łatwe i proste. Takie, które możemy chwycić w locie, między jednym a drugim tańcem. Do tego bąbelki – bez nich nie ma przecież karnawału.
Tomek Zielke
Jak zrobić racuchy z jabłkami?

Jak zrobić racuchy z jabłkami?

Racuchy to rodzaj drożdżowych placuszków, często występujących w wersji z jabłkiem. Są słodkie i bogate, przez co idealnie nadają się na jesienno-zimową porę.
Bartek Kieżun
Krakowski makaroniarz i frittata

Krakowski makaroniarz i frittata

Prowadzenie warsztatów kulinarnych to nieustanna walka. Walka z przyzwyczajeniami, zasłyszanymi opiniami, przekonaniami, które pojawiały się wraz z rosnącą popularnością programów kulinarnych w telewizji.
Bartek Kieżun
Przysmak z Cypru. Jak zrobić kalo prama?

Przysmak z Cypru. Jak zrobić kalo prama?

Cypryjczycy mówią, że słońce świeci u nich prawie bez przerwy! Dlatego nawet jeśli wybierzemy się na Cypr zimą, możemy mieć nadzieję, że podładujemy akumulatory.
Bartek Kieżun
Włoski przysmak na zimę. Jak zrobić pandoro?

Włoski przysmak na zimę. Jak zrobić pandoro?

Podczas zimowej włóczęgi po zakamarkach Wenecji nie sposób nie zauważyć pandoro. Wobec wszechobecności tego ciasta w kształcie gwiazdy nabrałem pewności, że to wenecki przysmak bożonarodzeniowy. I prawie miałem rację…
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i najlepsze książki na gwiazdkę!

Krakowski Makaroniarz i najlepsze książki na gwiazdkę!

Jesień to czas, kiedy wydawcy szaleją. Szaleństwo zaczyna się już w październiku, a przed świętami nabiera tempa godnego Formuły 1. By ułatwić wam wybór, przygotowałem listę pozycji, na które warto zwrócić szczególną uwagę w księgarni.
Bartek Kieżun
Krakowskiego Makaroniarza przewodnik po Wenecji

Krakowskiego Makaroniarza przewodnik po Wenecji

Grudzień w Wenecji to świetny pomysł. Idealny wręcz, gdy ma się kalosze i apetyt, bo można chodzić i jeść. I do tego mieć tę Wenecję dla siebie, na wyłączność. No prawie.
Tomek Zielke
Jak zrobić popękane chocolate crinkles?

Jak zrobić popękane chocolate crinkles?

Chocolate crinkles, z braku lepszej nazwy nazywane po prostu popękanymi ciasteczkami, swój niesamowity wygląd zawdzięczają temu, że przed pieczeniem kulki ciasta obtacza się w cukrze pudrze.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i weneckie bigoli

Krakowski Makaroniarz i weneckie bigoli

Przed wyjazdem do Wenecji rozmawiałem z wieloma ludźmi o kuchni weneckiej. Zamiast ochów i achów, które zwykle towarzyszą opowieściom o kuchni włoskiej, wysłuchałem raczej negatywnych opinii. Parokrotnie padło, że kto chce zjeść źle w Italii, musi jechać do… Wenecji.

© KUKBUK 2018