Blogi - KUKBUK

Blogi

Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i ciasto z truskawkami

Krakowski Makaroniarz i ciasto z truskawkami

Jak spożytkować zbyt długi poranek? Najlepiej coś upiec – z truskawkami w roli głównej.
Tomek Zielke
Jak zrobić spring rolls?

Jak zrobić spring rolls?

Świeże warzywa zawinięte w cienkie płaty ciasta ryżowego – najlepszy sposób na wiosenną ucztę w azjatyckim stylu.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i nalewka z dzikiego bzu czarnego

Krakowski Makaroniarz i nalewka z dzikiego bzu czarnego

Bzy w Kalabrii kwitną miesiąc wcześniej niż u nas, zresztą nie tylko one. Mamy zatem kulinarną powtórkę z rozrywki. Zaczęło się od włoskich szparagów i truskawek, a kończy na bzie, i to dzikim!
Tomek Zielke
Jak zrobić wiosenną tartę z warzywami?

Jak zrobić wiosenną tartę z warzywami?

Tarta z maślanego ciasta kruchego, wypełniona warzywami, serem i kremem jajecznym – najlepszy sposób na przywitanie wiosny.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i lody, które zawiodły

Krakowski Makaroniarz i lody, które zawiodły

Przemierzaliśmy Kalabrię w poszukiwaniu atrakcji kulinarnych i tych mających związek z historią sztuki. Trafiliśmy na truskawki, a tego nie spodziewaliśmy się wcale.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i dramatyczny brak szparagów

Krakowski Makaroniarz i dramatyczny brak szparagów

Hotele bywają świetne, ale pozbawiają możliwości gotowania. To problem zwłaszcza wtedy, gdy jest się we Włoszech i trwa sezon na szparagi. Ale po kolei…
Tomek Zielke
Jak przygotować grilla?

Jak przygotować grilla?

Jak grillować, żeby się nie sparzyć?
Tomek Zielke
Jak zrobić wołowinę po burgundzku?

Jak zrobić wołowinę po burgundzku?

Najlepszy sposób na boeuf bourguignon, czyli wołowinę duszoną w winnym sosie.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i Japonia w Portugalii

Krakowski Makaroniarz i Japonia w Portugalii

Skąd w Portugalii wzięła się japońska tempura? Krakowski Makaroniarz odpowiada na to pytanie i serwuje przepis na debiutujące na straganach szparagi.
Tomek Zielke
Jak zrobić czekoladowe trufle?

Jak zrobić czekoladowe trufle?

Jak samodzielnie przygotować czekoladowe przysmaki, których nie powstydziliby się belgijscy mistrzowie rzemiosła?
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz o jaśminie i kiełbasie

Krakowski Makaroniarz o jaśminie i kiełbasie

Każde miasteczko w Kalabrii ma swój znak rozpoznawczy, ale wszystkie łączy miłość do kiełbasy o nazwie ’nduja.
Tomek Zielke
Jak zrobić curry w tajskim stylu?

Jak zrobić curry w tajskim stylu?

Jak samodzielnie przygotować pasty curry i przekształcić je w pyszne, aromatyczne dania?
Strona 1 z 5012345...1020304050...Ostatnia

© KUKBUK 2018