Blogi - KUKBUK

Blogi

Bartek Kieżun
Zbrodnie na kuchni włoskiej

Zbrodnie na kuchni włoskiej

Śmietana wlana do carbonary i sztywne risotto to przykłady mrożące krew w żyłach. A jakie wy widzieliście zbrodnie na włoskiej kuchni?
Tomek Zielke
Jak zrobić gazpacho?

Jak zrobić gazpacho?

Wersja dwugodzinna czy pięciominutowa? Który sposób na hiszpański chłodnik z pomidorów jest najlepszy?
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i 7 włoskich przepisów na obiad

Krakowski Makaroniarz i 7 włoskich przepisów na obiad

Chyba w końcu przyszło lato. Po dziwnie upalnej wiośnie zrobiło się zimno, co mnie zbiło z pantałyku, więc teraz cieszę się jak dziecko. I gotuję letnie włoskie obiady, bo pasują do polskiej aury jak znalazł.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i deser z weneckiego getta

Krakowski Makaroniarz i deser z weneckiego getta

Z Wenecją będą mi się kojarzyły słodycze. Ale nie każde, bo najbardziej zapamiętałem te kupowane na terenie getta. Ta wyjątkowa dzielnica ma bardzo dużo uroku, i to nie tylko kulinarnego.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i 7 mołdawskich potraw, których musicie spróbować

Krakowski Makaroniarz i 7 mołdawskich potraw, których musicie spróbować

Bałabuszki, sarmale, wino. Z czego jeszcze słynie mołdawska kuchnia?
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i mołdawska wieś

Krakowski Makaroniarz i mołdawska wieś

Sielska opowieść o urokach prowincjonalnego krajobrazu i kuchni Mołdawii.
Bartek Kieżun
Kulinarny przewodnik po Porto – co i gdzie zjeść

Kulinarny przewodnik po Porto – co i gdzie zjeść

Jak polubić się z drugim największym miastem Portugalii, radzi Krakowski Makaroniarz.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i ciastka z Apulii

Krakowski Makaroniarz i ciastka z Apulii

Włochy też potrafią zawieść oczekiwania. Na szczęście zawsze znajdą się słodkości, które poprawią humor!
Tomek Zielke
Jak przygotowywać młode ziemniaki?

Jak przygotowywać młode ziemniaki?

Jak najlepiej podawać ten wyczekiwany delikates późnej wiosny? O co chodzi z gotowaniem w soli i czy robienie z nich puree ma sens?
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i ośmiornica

Krakowski Makaroniarz i ośmiornica

Ręka do góry, kto ma awersję do owoców morza. Przepis Bartka Kieżuna może wam nieźle namieszać w głowach.
Tomek Zielke
Jak przygotować młodą kapustę?

Jak przygotować młodą kapustę?

Smażona, duszona, surowa, a może pieczona? Jak najlepiej wykorzystać typowo polski produkt, jakim jest młoda kapusta?
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i ciasto z truskawkami

Krakowski Makaroniarz i ciasto z truskawkami

Jak spożytkować zbyt długi poranek? Najlepiej coś upiec – z truskawkami w roli głównej.
Strona 1 z 5112345...1020304050...Ostatnia

© KUKBUK 2018