Blogi - KUKBUK

Blogi

Bartek Kieżun
Krakowskiego Makaroniarza przewodnik po Wenecji

Krakowskiego Makaroniarza przewodnik po Wenecji

Grudzień w Wenecji to świetny pomysł. Idealny wręcz, gdy ma się kalosze i apetyt, bo można chodzić i jeść. I do tego mieć tę Wenecję dla siebie, na wyłączność. No prawie.
Tomek Zielke
Jak zrobić popękane chocolate crinkles?

Jak zrobić popękane chocolate crinkles?

Chocolate crinkles, z braku lepszej nazwy nazywane po prostu popękanymi ciasteczkami, swój niesamowity wygląd zawdzięczają temu, że przed pieczeniem kulki ciasta obtacza się w cukrze pudrze.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i weneckie bigoli

Krakowski Makaroniarz i weneckie bigoli

Przed wyjazdem do Wenecji rozmawiałem z wieloma ludźmi o kuchni weneckiej. Zamiast ochów i achów, które zwykle towarzyszą opowieściom o kuchni włoskiej, wysłuchałem raczej negatywnych opinii. Parokrotnie padło, że kto chce zjeść źle w Italii, musi jechać do… Wenecji.
Tomek Zielke
Jak zrobić wegański krupnik?

Jak zrobić wegański krupnik?

Krupnik, obok barszczu ukraińskiego i żurku, zaliczam do kategorii moich ulubionych zup. Dlatego dziwi mnie, że przez niektórych kojarzony jest z daniem, które przyrządza się z konieczności, kiedy brakuje czegoś lepszego.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i tapenada

Krakowski Makaroniarz i tapenada

Zrobiło mi się zimno, zatęskniłem za słońcem. Zacząłem więc grzebać w pamięci, by sobie przypomnieć, gdzie było go naprawdę dużo, i przyszło mi do głowy Aix-en-Provence z pełnymi słońca ulicami. A potem prędko pobiegłem do kuchni.
Tomek Zielke
Jak zrobić ziemniaczane gnocchi?

Jak zrobić ziemniaczane gnocchi?

Lekkie i puszyste kopytka we włoskim stylu.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i smażone jabłka w cieście

Krakowski Makaroniarz i smażone jabłka w cieście

Pisałem już o tym, że w listopadzie zaczyna się sezon na cytrusy. Dzieje się tak na Sycylii. I choć chciałbym widzieć całą Italię jako pomarańczowo- cytrynowe królestwo, to prawda jest nieco bardziej skomplikowana.
Tomek Zielke
Jak zrobić pływające wyspy – Ile Flottante?

Jak zrobić pływające wyspy – Ile Flottante?

To deser minimalistyczny, ale wymagający uwagi oraz dobrej znajomości techniki. Przeczytajcie moją relację i przygotujcie najpyszniejszy deser z jajkiem w roli głównej.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i pomarańcze

Krakowski Makaroniarz i pomarańcze

Nie znoszę zimy! Nie lubię marznąć. A z zimowych sportów najbardziej podnieca mnie siedzenie przed kominkiem. Z mojej perspektywy zima ma tylko jeden plus. Są nim pomarańcze!
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i pan co’santi

Krakowski Makaroniarz i pan co’santi

Kuchnia włoska zachwyca niewymuszoną sezonowością. Wczesną jesienią, kiedy dojrzewają winogrona, we Florencji podaje się schiacciatę, a nieco później, gdy robi się zimno i orzechy wyłażą ze skorupek, pojawia się pan co’santi.
Tomek Zielke
Jak zrobić crème brûlée?

Jak zrobić crème brûlée?

Przyrządzanie kremów jajecznych to jedna z najprzydatniejszych umiejętności, jakie możemy nabyć w kuchni. Zrozumienie przemian, którym poddawane są jajka w trakcie ogrzewania, pozwoli nam na skuteczne i bezstresowe przygotowywanie dziesiątek typów dań zarówno słodkich, jak i wytrawnych.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i mediolańska kajzerka

Krakowski Makaroniarz i mediolańska kajzerka

Michetta to mediolańska kajzerka. Idealnie nadaje się jako baza kanapki, słonej, słodkiej, dosłownie każdej. Skąd się jednak wzięła kajzerka w stolicy Lombardii i czy na pewno jest… kajzerką? To sprawa godna Herkulesa Poirot.

© KUKBUK 2018