Blogi - KUKBUK

Blogi

Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i włoski kalafior

Krakowski Makaroniarz i włoski kalafior

Włochy to po Chinach i Indiach trzeci producent kalafiora na świecie. Na Półwyspie Apenińskim to warzywo je się przez cały rok, choć sezon na nie to głównie miesiące zimowe. To wtedy ulice Katanii są fioletowe.
Tomek Zielke
Jak zrobić ciasto z borówkami?

Jak zrobić ciasto z borówkami?

Najlepszy sposób na wykorzystanie sezonu na borówki. Nadadzą się zarówno dzikie, jak i hodowlane owoce.
Bartek Kieżun
Jak nie zmasakrować kuchni włoskiej?

Jak nie zmasakrować kuchni włoskiej?

Z waszych maili i komentarzy wynika wprost: masakra na kuchni włoskiej w Polsce dokonuje się codziennie. Nikt za to co prawda nie trafia do więzienia, bo szkodliwość czynu niewielka, ale namawiam wszystkich miłośników makaronu do buntu. Czas otworzyć usta i powiedzieć: basta!
Tomek Zielke
Jak zrobić hiszpańską tortillę?

Jak zrobić hiszpańską tortillę?

Ziemniaczany omlet to najprostszy sposób na przekąskę, lekki obiad czy kolację.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz w Piemoncie

Krakowski Makaroniarz w Piemoncie

Przez swoje bogactwo kulinarne Piemont wydaje się prawdziwym wyzwaniem nawet dla foodies. Sery, orzechy, czekolada, wędliny - jak to wszystko zmieścić?
Tomek Zielke
Jak zrobić focaccię?

Jak zrobić focaccię?

Miękki, lekki miąższ i chrupiąca skórka – jakiej mąki użyć, ile wody, soli i drożdży dodać, by za każdym razem osiągać sukces?
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i niezwykła wyspa

Krakowski Makaroniarz i niezwykła wyspa

Na stykach kultur i kuchni rodzą się najsmaczniejsze wynalazki kulinarne.
Tomek Zielke
Jak zrobić flan?

Jak zrobić flan?

Kremowy, wytrawny hiszpański deser z karmelem – jakie procesy sprawiają, że standardowe produkty wchodzące w jego skład zmieniają się nie do poznania?
Bartek Kieżun
Zbrodnie na kuchni włoskiej

Zbrodnie na kuchni włoskiej

Śmietana wlana do carbonary i sztywne risotto to przykłady mrożące krew w żyłach. A jakie wy widzieliście zbrodnie na włoskiej kuchni?
Tomek Zielke
Jak zrobić gazpacho?

Jak zrobić gazpacho?

Wersja dwugodzinna czy pięciominutowa? Który sposób na hiszpański chłodnik z pomidorów jest najlepszy?
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i 7 włoskich przepisów na obiad

Krakowski Makaroniarz i 7 włoskich przepisów na obiad

Chyba w końcu przyszło lato. Po dziwnie upalnej wiośnie zrobiło się zimno, co mnie zbiło z pantałyku, więc teraz cieszę się jak dziecko. I gotuję letnie włoskie obiady, bo pasują do polskiej aury jak znalazł.
Bartek Kieżun
Krakowski Makaroniarz i deser z weneckiego getta

Krakowski Makaroniarz i deser z weneckiego getta

Z Wenecją będą mi się kojarzyły słodycze. Ale nie każde, bo najbardziej zapamiętałem te kupowane na terenie getta. Ta wyjątkowa dzielnica ma bardzo dużo uroku, i to nie tylko kulinarnego.
Strona 1 z 5212345...1020304050...Ostatnia

© KUKBUK 2018