Kukbuk
Kukbuk

Wiosenna odnowa

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Włączamy wiosnę do menu. Mądrze dobrane dostarczy nowych smaków i zapachów, a przede wszystkim solidnej porcji witamin. Zawsze jest dobry dzień, by wprowadzić dobre nawyki do jadłospisu!

Tekst: Kasia Bem

Zdjęcia: dinnershow studio


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


Przepisy i przygotowanie potraw: Kasia Bem

 

Opublikowano: 17 Marca 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

8:00

Ta owsianka na surowo wspaniale czyści przewód pokarmowy z zalegających resztek pokarmów. Jest dla organizmu prawdziwą bombą odżywczą złożoną z witaminy C, kompletu witamin z grupy B, wapnia, błonnika i minerałów w połączeniu z czynnymi enzymami z surowych owoców. Helena Rubinstein nazywała ją sałatką piękności i podawała klientkom przed zabiegami kosmetycznymi

SUROWA, ALE PIĘKNA HELENA NA ŚNIADANIE 1 porcja

  • 4 łyżki wybranych płatków (owsianych, jaglanych lub gryczanych)
  • kilka migdałów lub innych ulubionych orzechów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1⁄2 banana
  • 1⁄2 jabłka (lub innych owoców sezonowych)
  • 1 łyżeczka ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • odrobina cynamonu do smaku
  • jagody goji (opcjonalnie)

Płatki i orzechy namaczamy na noc lub na pół godziny przed posiłkiem w 8 łyżkach wody. Rano dodajemy do nich sok z cytryny, miódi tahinę, mieszamy. Wkrawamy banana i jabłko (lub inne wybrane owoce), dodajemy ziarna słonecznika, pestki dyni i ewentualnie jagody goji. Mieszamy. Posypujemy siemieniem i cynamonem.

moździerz: Makutra.com; dzbanek: Malabelle; kubek: Zara Home

 

11:00

Bogactwo antyoksydantów, solidna dawka błonnika, witamin i aminokwasów, a specjalnie dla serca bezcenny chlorofil i żywe enzymy. To wszystko w jednym koktajlu.

HAPPY ALOHA NA DRUGIE ŚNIADANIE 1 porcja

  • 1 pomarańcza
  • 1⁄2 cytryny
  • 1 banan
  • 1⁄4 ananasa
  • duża garść rukoli lub natki
  • 100 ml wody


Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. W razie potrzeby dolewamy więcej wody.

rondelek: Duka; talerzyk oraz łyżka: Zara Home

14:00

Zdrowa, sycąca, lekkostrawna, niskokaloryczna i w dodatku łatwa w przygotowaniu. Czy może być coś lepszego niż zupa krem?

HAPPY KREM KALAFIOROWY NA PIERWSZE DANIE 2 porcje

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mały por
  • 1 łodyga selera naciowego (opcjonalnie)
  • 1⁄2 małego kalafiora
  • 500 ml wody lub wywaru warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 10 rodzynek
  •  czarnuszka
  • kilka listków rukoli do dekoracji


W garnku rozgrzewamy oliwę. Pora i selera kroimy w plasterki i smażymy przez 4 minuty do miękkości. Dodajemy kalafiora podzielonego na różyczki. Zalewamy wodą lub bulionem, zagotowujemy, a następnie gotujemy na małym ogniu jeszcze kwadrans. Miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z rodzynkami posypaną czarnuszką i listkami rukoli oraz skropioną kilkoma kroplami oliwy.

talerz: własność stylistki; miarka ceramiczna (komplet to 4 sztuki): Makutra.com; widelec: Zara Home

14:15

Surowy burak ma właściwości silnie odtruwające i odkwaszające organizm, oczyszcza krew, wspiera pracę wątroby, pomaga na anemię, ma działanie odmładzające. A taki jest niepozorny!

HAPPY MISKA SURÓWKI MOCY NA DRUGIE DANIE

  • 1 burak
  • 10 orzechów nerkowca
  • 1⁄2 pęczka kolendry
  • 1 pomarańcza (opcjonalnie)
  • winegret pomarańczowy:
  • sok i miąższ z 1⁄2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1⁄2 łyżeczki soli morskiej
  • 1⁄4 łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki oliwy
  • 1⁄2 łyżeczki świeżego startego imbiru
  • miód (opcjonalnie)


Buraka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do niego podprażone orzechy i posiekaną kolendrę. Możemy dorzucić cząstki pomarańczy pozbawionej białej błonki. Składniki winegretu mieszamy ze sobą i skrapiamy nim surówkę.

patera: Makutra.com; miseczka: Malabelle 

16:00

Niezwykle słodkie i sycące, znakomicie zaspokajają głód słodyczy. Możemy wyprodukować więcej kulek i przechowywać je w lodówce do tygodnia.

KULKA ENERGII NA DESER

  • 1 łyżka tahiny
  • 1 łyżeczka gęstego,ale nie płynnego miodu
  •  szczypta soli
  • siemię lniane
  • rodzynki i orzechy
  • (opcjonalnie) wiórki kokosowe, kakao lub cynamon

Płynne składniki i sól łączymy, dosypujemy tyle siemienia, by z masy dało się uformować zwartą kulkę (jeśli tahina i miód są gęste, nie ma potrzeby dodatkowo zagęszczać masy zmielonym siemieniem). Można także dodać posiekane rodzynki i orzechy – kulka będzie smaczniejsza i będzie miała więcej wartości odżywczych. Obtaczamy ją wedle uznania w wiórkach kokosowych, cynamonie lub kakao.

19:00

Cukinia w duecie ze słodkim jabłkiem w towarzystwie pomidora i czerwonej cebulki podana z ryżem daktylowym to istna bomba zdrowia, kolorów i smaku.

CUKINIA DUSZONA Z JABŁKIEM I RYŻ DAKTYLOWY NA KOLACJĘ

  • 1 cukinia
  • 1 słodkie jabłko
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 pomidor
  • 1⁄2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • oleju kokosowego albo oliwy sól, pieprz, mielona kolendra, ziarenka kopru włoskiego, gwiazdka anyżu, szczypta kurkumy dla koloru i do smaku


ryż daktylowy:

  • 100 g ryżu
  • 3 suszone daktyle (lub garść rodzynek)
  • sproszkowane żółte curry do smaku

Cukinię kroimy w plasterki, a jabłko, cebulę i obranego ze skórki pomidora – w kostkę. Natkę siekamy. Rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę. Dodajemy jabłko i dobrze mieszamy. Dorzucamy pomidora i cukinię, po czym jeszcze raz mieszamy i dodajemy natkę. Doprawiamy do smaku. Dusimy na małym ogniu jeszcze 10 minut, aż cukinia zrobi się miękka.

Ryż gotujemy około kwadransa. W tym czasie namaczamy daktyle. Później kroimy je na małe kawałki, łączymy z ugotowanym ryżem i dodajemy curry. Podajemy jako dodatek do duszonej cukinii.

Artykuł ukazał się w numerze 15 KUKBUK W te pędy >> https://sklep.kukbuk.pl

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!