Kukbuk
Kukbuk
Muffiny z dżemem i nasionami chia przepis Alicji Rokiciej Wegnan Nerd

Wegan Nerd poleca: 5 wegańskich deserów dla początkujących

Najszybsze i najprostsze desery – nie tylko dla roślinożerców.

Tekst: Alicja Rokicka

Zdjęcia: Alicja Rokicka / Wegan Nerd

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Na diecie wegańskiej je się mniej słodyczy, ale tych kupnych. Lektura składu produktów, rozszyfrowywanie, co kryje się pod kolejnym E, sprawia, że odechciewa się kupować i szukać. Jednak chęć na coś słodkiego może dopaść każdego, pozostaje więc sięgnąć po miarkę, mąkę i zajrzeć do wegańskich książek kucharskich.

W kuchni wegańskiej ciasto wyrabiamy bez masła, dodajemy margarynę roślinną lub olej kokosowy. Zamiast mleka krowiego sięgamy po inne, na przykład migdałowe lub sojowe. Jajka nie są konieczne. By ciasto było sprężyste i wilgotne, do surowej masy dodaje się olej, namoczone mielone siemię lniane, nasiona chia lub zgniecione banany. Świetną metodą jest zakwaszenie mleka octem lub sokiem z cytryny. Sposobów jest wiele.

Często zamiast zwykłego cukru używa się bananów, daktyli, przeróżnych słodkich syropów, w których można wprost przebierać. Dzięki dostępności wielu produktów, również bezglutenowych, wprawiony weganin może bawić się gotowaniem.

Przygotowywanie słodyczy bez jajek i nabiału nie jest trudne. Potrzeba tylko trochę odwagi i kreatywności.

Tak powstają pyszne i sycące bezglutenowe ciasta czekoladowe czy proste ciasteczka owsiane, do których można dodać orzechy lub bakalie.

Wegańskie słodycze mogą wydawać się skomplikowane w przygotowaniu, ale wcale takie nie są – za to na pewno są bardzo smaczne! Oto sprawdzone i proste przepisy idealne dla początkujących w tej dziedzinie.

Bezglutenowe wegańskie ciasto czekoladowe >>

Podstawą tego ciasta są dojrzałe banany, mleko roślinne, mąka jaglana i gorzka czekolada. Dzięki takiemu doborowi składników jest ono nie tylko bezglutenowe, ale także wegańskie. Masę przygotujecie w kwadrans, a pieczenie trwa zaledwie 30 minut. Potem możecie śmiało cieszyć się delikatnym, wilgotnym, intensywnie czekoladowym ciastem!

Muffinki wegańskie z dżemem

Wegańskie muffiny z dżemem >>

Szybkie słodkie śniadanie do pracy? A może przekąska między e-lekcjami? Wegańskie muffiny z ulubionym dżemem to prosta i smaczna przegryzka, którą przygotujecie w kilka chwil. 

Ciastka owsiane wegańskie (fot. Alicja Rokicka)

Szybkie ciastka owsiane >>

Ciastka owsiane należą do najpopularniejszych słodkich przekąsek, co bez wątpienia zawdzięczają swojej prostocie. Do ich przygotowania będziecie potrzebować bakalii, masła orzechowego, mleka roślinnego, pestek i oczywiście płatków owsianych. Wegańskie ciastka owsiane to znakomita, zdrowa przegryzka dla dzieci.

Jabłka duszone w czerwonym winie na półmisku

Owoce w winie lub soku >>

Oto nieoczywisty sposób na przyrządzenie owoców w sezonie zimowym! Jabłka lub gruszki wystarczy zalać winem albo (w wersji bezalkoholowej) sokiem z owoców leśnych i gotować, aż płyn się zredukuje. Świetna na chłodne wieczory, zdrowa przekąska, którą przygotujecie w mgnieniu oka.

Pyszny i zdrowy wegański budyń czekoladowy. Budyń czekoladowy z fasoli z kardamonem (fot. Alicja Rokicka / Wegan Nerd)

Budyń czekoladowy z fasoli z kardamonem >>

Weganie wcale nie muszą tęsknie wspominać smaków dzieciństwa. Budyń można bez problemu przygotować w wersji roślinnej! Będziecie do tego potrzebować ulubionej alternatywy mleka, czerwonej fasoli, kakao oraz korzennych przypraw. To wyjątkowo prosty przepis na wegański deser, który przypomni wam smaki babcinej kuchni.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk