Kukbuk
Kukbuk
Biscotti w słoiku

Przepis z Toskanii: biscotti al limone

Prosty i szybki deser – cytrynowe ciasteczka na zamówienie Kasi z KUKBUK-a

Specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich, dziennikarz kulinarny, podróżnik, fotograf, autor sześciu bestsellerowych książek kulinarnych. Gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne oraz organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne.

Tekst: Bartek Kieżun

Zdjęcie główne: Davide Carpani/ unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Pewnego dnia Kasia zapytała: „Nie masz aby jakiegoś fajnego przepisu?". Niczego na podorędziu nie miałem. Zajrzałem jednak tu i ówdzie. Tu – do książek, ówdzie – do internetu. Posłałem do Warszawy kilka propozycji, ale łatwo nie było, bo Kasia doprecyzowała, że ciasteczka powinny być miękkie, żadne tam twarde włoskie suchary.

W oko wpadł mi jeden przepis. Klasyczny, toskański i w dodatku zgodnie z życzeniem opisywał, w jaki sposób można przyrządzić idealnie miękkie cytrynowe biscotti. Zarekomendowałem go na czuja i zapomniałem na parę tygodni, by ni z tego, ni z owego wrócić do tematu w ostatni poniedziałek, o poranku.

Ciasteczka piecze się 12 minut, więc wydały się wprost idealne na letnie śniadanie na balkonie…

Tyle że, jak zwykle, coś tam stało drobnym drukiem. Informację o konieczności schłodzenia ciasta pominąłem zupełnie, zachwycony tak krótkim czasem pieczenia. Zabrałem się do dzieła, a gdy kiszki grały mi już marsza, zamiast przystąpić do wypieku, musiałem wsadzić miskę z ciastem do lodówki i na głodnego zasiąść do lektury na balkonie.

Sięgnąłem po pierwszą z góry pozycję ze sporej sterty wyrzutów sumienia i zaległości czytelniczych. Padło na „Kuchnię toskańską” Piotra Adamczewskiego, wydaną już parę miesięcy temu. Ciastka miały siedzieć w lodówce godzinę, postanowiłem więc połknąć w tym czasie wprowadzenie do przepisów, opowiadające pokrótce i w anegdotycznej formie dzieje toskańskich kulinariów. Trzydzieści stron drobnego druku minęło jak z bicza strzelił, smakowite historyjki podkręciły głód, udałem się zatem do kuchni, by ukręcić kulki z ciasta i zaryzykować pieczenie – wcześniej, niż wynikało to z przepisu. Po wsunięciu blachy do piekarnika wróciłem na balkon, by dokończyć lekturę…

Biscotti al limone

Biscotti w słoiku

Składniki

  • masło 100 g
  • cukier 100 g
  • cytryna 1 sztuka (duża)
  • jajko "zerówka" 1 sztuka
  • mąka pszenna 30g
  • proszek do pieczenia 7 g
  • cukier do obtoczenia ciasteczek
  • cukier puder do obtoczenia ciasteczek

Przepis

Masło z cukrem ubijamy mikserem na krem, potrzeba na to około 10 minut. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Dokładamy skórkę otartą z cytryny, wyciskamy z niej sok i dalej miksujemy. Powoli, nie przerywając mieszania, wsypujemy połowę mąki i proszek do pieczenia. Pozostałą mąkę musimy wmieszać w ciasto łyżką. Wstawiamy je do lodówki na mniej więcej pół godziny.

Z ciasta szybko formujemy kuleczki wielkości orzechów włoskich. Obtaczamy każdą najpierw w krysztale, a potem w pudrze i pieczemy około kwadransa w rozgrzanym do 180 stopnia piekarniku.

PS: Najlepsze są takie jeszcze nieco blade!

PS.1: „Kuchnię toskańską” można zabrać na wakacje do Italii nawet samolotem, bo primo, rzecz jest nieduża i lekka, secundo, przepisy są klasyczne i w dodatku nie tylko z Toskanii, więc można na ich bazie gotować w dowolnym zakątku Włoch!

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk