Kukbuk
Kukbuk
Zestawienie musztard

Musztarda grzechu warta

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Jej smak jest nie do podrobienia, a właściwości nieocenione. Bez niej ciężko wyobrazić sobie nie tylko zwieńczenie mięsnej kanapki, sezonowego grilla czy marynatę do mięs, ale także kultowy sos winegret. Musztarda ma jednak do zaoferowania dużo więcej – od wieków dostarcza powodów do wspólnego odkrywania kulinarnych przyjemności.

Opublikowano: 24 Września 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Zmielone ziarna gorczycy w połączeniu z octem ceniono już w starożytności. Niektórzy wierzyli nawet w lecznicze działanie tej mieszanki – jako dodatek do mięs miała wspomagać trawienie, a nawet zwalczać reumatyzm czy nadciśnienie… jak również pozytywnie wpływać na libido, co w obawie przed niekontrolowaną rozpustą poskutkowało zakazem spożywania jej w niektórych klasztorach. To właśnie w średniowieczu musztarda przeżywała swój najlepszy czas. Ceniona ówcześnie ze względu na domniemane prozdrowotne właściwości i walory smakowe wkradła się przebojem na papieskie i królewskie dwory, gdzie doczekała się specjalnej opieki pod okiem powołanych do tej specjalizacji musztardników. Dziś nikt nie przypisuje już musztardzie walorów leczniczych, ale niezmiennie ceniona jest ze względu na swój oryginalny, wyrazisty smak.

Jak wyglądają i smakują musztardy w zależności od rodzaju

Wśród głównych odmian gorczycy najbardziej popularne są biała, czarna i sarepska. Jednak zróżnicowany świat musztard ma swoje źródło nie tylko w nasionach, choć ich jakość jest kluczowa. Smak musztardy zależy też od unikalnych receptur – stopnia zmielenia ziaren, proporcji mieszanki i całego procesu produkcji, w tym odpowiednich warunków leżakowania. Idealna kompozycja aromatycznych przypraw i ziół, starannie dobrane ziarna najlepszej gorczycy oraz wysokogatunkowe naturalne składniki i aromaty, w tym ocet winny, pozwalają odkryć prawdziwą głębię smaku.

Smak musztardy zależy też od unikalnych receptur – stopnia zmielenia ziaren, proporcji mieszanki i całego procesu produkcji, w tym odpowiednich warunków leżakowania.

Musztarda sarepska

Musztarda sarepska gwarantuje ekscytujące wrażenia ze smakowania. Początkowo ostra, po chwili jej smak łagodnieje i staje się niezwykle harmonijny. Grubo zmielone ziarna i charakterystyczna kompozycja przypraw stanowi o jej niesłabnącej popularności i rozpoznawalności.

Musztarda chrzanowa

Musztarda chrzanowa jest jednorodna i jasnokremowa. Obok wyraźnie wyczuwalnej nuty chrzanu jej smak został podkreślony unikatową mieszanką ziołowo-korzenną. Idealny do pieczeni, dań z drobiu i wędlin oraz sosów zimnych i gorących.

Musztarda delikatesowa

Musztarda delikatesowa ujmuje łagodnością wraz z uroczo gładką, jednolitą konsystencją. Jej wykwintny słodko-kremowy smak i wspaniały aromat charakteryzuje się wyraźnie wyczuwalnym zapachem ziół z dodatkiem uszlachetniającego całość octu jabłkowego.

Musztarda rosyjska

Musztarda rosyjska to perfekcyjny wybór dla amatorów ostrych smaków. Wzbogacona dodatkiem specjalnego gatunku wyjątkowo ostrej gorczycy orientalnej. Ten długotrwały, intensywny smak zapowiada już oryginalny, zdecydowany wygląd.

Z czym najlepiej smakuje musztarda? Jak przyrządzić najlepszy sos?

Od delikatesowej, łagodnej w smaku i gładkiej w konsystencji, przez sarepską – umiarkowanie ostrą o tradycyjnym smaku, po tę jednorodną z dodatkiem chrzanu oraz najostrzejszą – rosyjską. Każda z nich, w zależności od indywidualnych preferencji smakowych, stanowi idealny dodatek do pieczeni, sosów, serów, dipów, dressingów i nie tylko. Co więcej, musztarda zamknięta w szklanym słoiku świetnie radzi sobie bez dodatku sztucznych konserwantów i aromatów, a w lodówce jest w stanie przetrwać wiele miesięcy. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka