Kukbuk
Kukbuk
Danie z makaronem z marchewki (fot. Alexandra Andersson / unsplash.com)

Makaron z warzyw – 6 pomysłów na zdrowsze wersje spaghetti

Co zamiast klusek polać sosem i posypać serem? Sprawdźcie nasze propozycje zdrowej alternatywy dla poczciwego makaronu.

Tekst: Anna Stachów

Zdjęcie główne: Alexandra Andersson / unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Powiedzmy sobie szczerze – nic nie zastąpi widoku pysznego spaghetti z pecorino i pancettą. Już na wstępie takiej włoskiej uczty mamy chęć na dokładkę, do głosu dochodzi jednak zdrowy rozsądek, który podpowiada, że jedna porcja bez wątpienia zaspokoi nasz głód. Być może więc lżejszą alternatywą okaże się spaghetti z warzyw, które, odpowiednio potraktowane, będą równie smaczne, co makaron z pszenicy durum?

makaron z warzyw, makaron warzywny, jak zrobić makaron z warzyw, zdrowy makaron, dieta roślinna

Marchewka

Marchewka, dzięki fakturze, kolorowi i odpowiedniej długości, doskonale sprawdzi się jako zamiennik makaronu. To warzywo smakuje doskonale nie tylko jako dodatek do rosołu czy surówki, ale także jako zdrowa wersja spaghetti. W razie braku specjalnych narzędzi, jak obieraczka julienne, temperówka do warzyw czy spiralizer, marchewkę wystarczy obrać, pokroić na długie plasterki, a potem w paski.

makaron z warzyw, makaron z cukinii, makaron warzywny, jak zrobić makaron z warzyw, prosty makaron z warzyw, makaron warzywny kukbuk

Cukinia

Makaron z cukinii to świetny sposób na spożycie zalecanej dziennej porcji warzyw, która pomoże zadbać o gładką skórę i lśniące włosy. Makaron z cukinii to dobry pomysł na obiad, pod sosem pomidorowym i wysmażonymi na złoto pulpecikami, sprężysta w sałatkach, na przykład z oliwąmigdałami. Cukinia to jedno z warzyw najczęściej wykorzystywane do przyrządzania makaronu z warzyw.

makaron z dyni makaronowej, makaron warzywny, makaron z warzyw, jak zrobić warzywny makaron

Dynia makaronowa

Każdy słyszał kiedyś o dyni makaronowej, ale nie każdy wie, czemu to warzywo zawdzięcza swoją nazwę. Wypełniają ją długie, smaczne włókna, które do złudzenia przypominają spaghetti. Wystarczy upiec dynię makaronową w piekarniku, a potem wyskrobać widelcem miąższ. Warto pamiętać, że dyniowe spaghetti to zaproszenie dla wyrazistych smaków i wykwintnie przyrządzonych mięs, gdyż z uwagi na lekko słodkawy smak potrzebuje ono kontrastu. Nie może więc tu zabraknąć grubej warstwy parmezanu!

makaron z buraka, makaron z warzyw, warzywny makaron, jak zrobić makaron z warzyw, pomysł na warzywny makaron

Burak

Spaghetti z buraka brzmi dziwnie? To warzywo kosztuje grosze, jest zdrowe, a do tego wdzięczne w gotowaniu i pieczeniu. Bez wątpienia warto przygotować z niego makaron, który zrobimy najszybciej, jeśli skorzystamy ze spiralizera. Jeżeli go nie mamy, potraktujmy bulwę podłużnego buraka ćwikłowego nożem. Ugotowane al dente fioletowe spaghetti doceni towarzystwo wyrazistej pancetty, natki pietruszki i chili.

Seler i pietruszka sprawdzą się jako tagliatelle lub fettuccine

Seler i pietruszka

Jeśli nie macie ochoty na makaron o tak wyrazistym kolorze, sięgnijcie po warzywa, które zwykle obojętnie wyławiacie z zupy lub miksujecie na krem. Seler i pietruszka sprawdzą się jako tagliatelle lub fettuccine. Wystarczy je zblanszować i podać z sosem śmietanowym lub, w wersji minimalistycznej, z suszonymi pomidorami i pestkami słonecznika. Kalorii już wtedy nie liczymy, bo gdy na spodzie talerza są warzywa, sumienie jest czyste.

Sprawdź również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk